Bijuterii antice, monede romane, pocaluri din epoca medievala – toate din aur si argint, au putut fi privite in voie de cei care au renuntat la o portie de mici in schimbul unei portii de cultura.
Valoarea obiectelor de patrimoniu, expuse intr-o sala care nu are mai mult de patru metri pe patru, este greu de evaluat. Din cele aproximativ 80.000 de piese pe cate le are in inventar muzeul, acestea sunt cele mai pretioase, desi ar incapea usor intr-o punga de plastic pentru cumparaturi. Tocmai din aceasta cauza, exista un regim sever in ce priveste vizitarea.
Lucia Pop, sef sectie Istorie din cadrul muzeului, a declarat ca este o colectie impresionanta, piesa de rezistenta fiind un potir aurit datand din anul 1715 cu inscriptii chirilice care a fost oferit Manastirii Peri. Ea a precizat ca pocalul, la fel ca alte obiecte din tezaur au intrat in ptarimoniu in urma achizitiilor, dar ca altele au fost descoperite pe santierele arheologice din judet, cum e Valea Borcutului, de unde a fost dezgropata stema orasului Baia Mare dar si niste frumoi nasturi din aur care acum sunt obiecte de tezaur.
Directorul Muzeului de Istorie si Arheologie Baia Mare, Viorel Rusu, a declarat pe viitor se urmareste deschiderea salii tezaurului cel putin de doua ori pe saptamana. Pentru asta e nevoie de o paza strasnica, astfel incat planul nu va fi pus in aplicare pana la montarea unui sistem de supraveghere si alarma mai performante decat acum.
Sursa: Meda Muntean