Profesorii maramureseni vor sa boicoteze tezele unice. Prima actiune a sindicalistilor este programata in 5 mai atunci cand are loc teza la limba si literatura romana. Dascalii sunt acum revoltati fata de finantarea proasta a sistemului de invatamant si de descentralizarea haotica, dar si de politizarea functiilor de conducere din scoli, din 6 mai directorii scolilor urmand sa fie numiti politic.
Sindicalistii din invatamantul maramuresean au anuntat ca din 5 mai incep boicotarea tezelor unice. Deocamdata dascalii nu au stabilit in ce mod vor face acest lucru, insa au aratat ca au la indemana mai multe variante, printre care greva de doua ore, de o zi sau doua zile.
”Se poate sa fie greva de doua ore, exact cand ar trebui sa fie sustinute tezele unice, se poate sa fie greva de o zi in toate scolile care au teze unice, poate fi greva de o zi in tot sistemul de invatamant, in semn de solidaritate pentru colegii care predau la scolile generale. Poate fi greva de doua zile in perioada tezelor unice. Nu avem scop ca elevii sa nu dea aceste teze, ele se vor da, dar nu la data stabilita de doamna ministru, mai ales ca una din intentii a fost aceea de a desfiinta aceste teze de anul viitor”, a spus liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop.
El a precizat ca prin acest protest se doreste ca, impreuna cu elevii si cu parintii acestora, sa fie tras un semnal de alarma in vederea salvarii sistemului de invatamant. ”Boicotarea tezelor unice nu vizeaza atingerea integritatii elevului. Am ales acest moment pentru a cere sprijinul elevilor si al parintilor in acest demers, pentru ca si ei trebuie sa contribuie la salvarea sistemului de invatamant. Pana acum prin masuile care s-au luat nu s-a facut decat sa se creeze panica si sa se ingroape si mai mult sistemul de invatamant si asa aflat in dezechilibru”, a spus liderul SLI Maramures.
Boicotarea tezelor unice nu ii va afecta pe elevi, pentru ca acestia vor putea fi testati in orice zi pana in 12 iunie, a mai spus Liviu Pop.
De asemenea, sindicalistii au mai precizat ca isi vor retrage semnatura si de pe strategia privind educatia nationala. Acestia sustin ca nu e normal ca bugetul educatiei sa fie rectificat negativ si astfel sa fie afectate investitiile cat si resursa umana. Dascalii nu pot accepta insa nici descentralizarea haotica si nici politizarea functiilor de conducere in scoli.
”Una din ordonante rectifica negativ bugetul educatiei, cercetarii si inovarii, rectificare care va afecta intreg sistemul de invatamant, incepand de la investitii si terminand cu resursa umana. O alta ordonanta taie niste sporuri pentru toti administratorii financiari, contabili in speta, carora li se reduce salariul cu 25%, iar ultima ordonanta demite in bloc toti directorii si directorii adjuncti de la unitatile scolare, respectiv inspectorii scolari incepand cu data de 6 mai. Toate cele trei ordonante creeaza tensiune in plus in sistemul de invatamant”, a spus Liviu Pop. Acesta a precizat ca in aceste conditii invatamantul nu poate decat sa isi piarda din calitate, mai ales in contextul politizarii lui.
Sursa: Camelia Tocaci