Peste 10.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a din judetul Maramures au sustinut azi, 3 decembrie, tezele cu subiect unic la limba si literatura romana. Conform reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures nu a existat niciun incident neplacut, insa au fost cinci cazuri speciale de elevi pentru care s-a cerut aprobare de la Ministerul Educatiei, fie pentru prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor, fie pentru ca lucrarile sale fie redactate de alte persoane.
Din cei 5.441 de elevi de clasa a VII-a inscrisi in Maramures la tezele cu subiect unic, au fost prezenti 5.320, in timp ce la clasele a VIII-a din cei 5.254 de candidati inscrisi, au participat 5.148 de elevi.
Tezele cu subiect unic au decurs fara probleme in judetul Maramures. Inspectorul scolar general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Mariana Pop, a declarat ca nu a fost semnalat niciun incident. Au existat doar cinci cazuri mai speciale, pentru care s-a cerut aprobare de la Ministerul Educatiei, astfel incat elevii sa poata participa la testare. Practic a fost vorba despre elevi pentru care s-a solicitat fie marirea timpului acordat pentru rezolvarea subiectelor, fie s-a cerut permisiunea ca profesorii sa ii ajute la redactarea lucrarilor.
”Am avut cinci elevi pentru care am cerut aprobare de la Ministerul Educatiei pentru a li se prelungi timpul acordat pentru redactarea lucrarilor sau pentru a fi ajutati in redactarea rezolvarii subiectelor. Unul dintre copii provine de la Scoala Speciala si scrie mai incet, un altul tot asa are deficiente si a fost nevoie de prelungirea timpului acordat redactarii lucrarilor. Doi copii aveau mana dreapta in ghips si am cerut aprobare pentru ca profesorii sa scrie ceea ce au dictat copiii. Un alt copil din Recea, cu handicap este scolarizat la domiciliu, dar ni s-a dat acceptul sa poata sustine teza”, a spus Mariana Pop.
Cat priveste subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii claselor a VII-a si a VIII-a, acestea au fost de nivel mediu si nu le-au creat elevilor dificultati, sustine inspectorul scolar de limba si literatura romana, Valentina Tudoran.
”Subiectele au fost de nivel mediu, apropiate de variantele de subiect care au aparut pe site. Eu am fost in zona Targu Lapus, iar elevii au fost multumiti de subiectele care li s-au dat. Copiii au fost familiarizati cu variantele de subiect pe care le-au avut de rezolvat”, a precizat Valentina Tudoran.
Elevii vor cunoaste rezultatele la tezele cu subiect unic pentru limba si literatura romana, in circa o saptamana dupa ce lucrarile lor vor fi corectate de doi profesori diferiti. In cazul in care diferenta dintre cele doua note acordate pentru aceeasi lucrare va fi mai mare cu un punct, atunci lucrarea va fi evaluata de un al treilea profesor.
Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, in prima ora de clasa dupa primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele si rezultatele obtinute la acestea. In urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant. Contestatia, semnata de elev si de parinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de invatamant, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare.
Sursa: Camelia Tocaci