Peste 10.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a de la scolile din judetul Maramures vor sutine tezele cu subiect unic. Prima proba din cadrul tezelor va fi la limba materna, iar la aceasta vor participa aproximativ 300 de elevi maramureseni. Lucrarile elevilor vor fi corectate de doi profesori, iar daca va exista o diferenta de cel putin un punct intre cele doua note, tezele vor ajunge la un al treilea profesor evaluator. Cei implicati in desfasurarea tezelor cu subiect unic si care nu vor pastra subiectele secrete pana la ora examinarii vor raspunde in fata legii.
Elevii claselor a VII-a si a VIII-a intra de marti, 25 noiembrie, in emotiile tezelor cu subiect unic. In judetul Maramures exista 5.366 de elevi din clasa a VII-a care sustin tezele cu subiect unic si 5.202 de elevi din clasa a VII-a de la 173 de scoli, care vor participa la aceste testari.
Tezele cu subiect unic vor debuta cu proba la limba materna. Aproximativ 300 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a vor da aceasta proba, cei mai multi fiind inscrisi la limba maghiara, respectiv 281 de candidati, la limba germana sunt 40 de elevi, iar la ucraineana – 14.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Pavel Filip, a spus ca subiectele pentru teze sunt elaborate de Ministerul Educatiei, dupa care in ziua tezelor sunt comunicate la cele 24 de centre de comunicare infiintate la nivelul judetului.
Subiectele ajung apoi la directorii scolilor care le duc in salile de examen. Cei care sunt implicati in acest proces de organizare a tezelor cu subiect unic vor raspunde in fata legii, daca nu pastreaza subiectele secrete, mai ales ca fiecare a pus sa semneze un angajament prin care se obliga sa asigure secretul datelor.
”Centre de comunicare sunt acele scoli conectate la internet, unde se pot descarca si subiectele pe suport de hartie. Apoi plicurile sigilate cu subiectele sunt trimise la scoli, dupa care directorii unitatilor de invatamant au obligatia de a comunica in salile de clasa varianta de examen. Toti cei care au contact cu subiectele, fie informaticieni, directori de scoli trebuie sa semneze un angajament prin care isi asuma raspunderea ca asigura secretul datelor la care are acces”, a explicat Pavel Filip.
Pentru prima data, tezele elevilor nu vor fi corectate de un singur profesor, ci chiar de mai multi. Prima data lucrarile sunt corectate de profesorul care preda disciplina respectiva la clasa de unde provine elevul, dupa care lucrarile sunt trimise la centrele de evaluare unde vor fi corectate de un al doilea profesor, altul decat cel de la unitatea de invatamant de unde provine cel testat. In cazul in care intre cele doua note se va inregistra o diferenta de un punct, lucrarile vor ajunge pe mana unui al treilea profesor.
La nivelul judetului Maramures exista 6 centre de evaluare in Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Borsa, Viseu de Sus, Targu Lapus si Somcuta Mare. Notele obtinute la tezele cu subiect unic se vor trece in catalog. De asemenea, vor conta la admiterea in liceu.
”Nota rotunjita de la tezele unicese va trece in catalog. De exemplu, daca un elev are nota 7,50 la teza, in catalog se va trece nota 8, in timp ce la admiterea in liceu va ramane acea nota obtinuta la teze, fara a fi rotunjita. Aceasta va avea o importanta de 50 % la admiterea in liceu”, a precizat Pavel Filip.
Dupa proba de limba materna, pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a vor urma tezele la limba si literatura romana, matematica, iar cei din clasa a VIII-a vor fi testati si la istorie sau geografie, in functie de optiunea fiecaruia.
CALENDAR TEZE UNICE 2008 – 2009:
Semestrul I
25 noiembrie – Limba si literatura materna
3 decembrie – Limba si literatura romana
11 decembrie – Matematica
16 decembrie – Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
Semestrul II
29 aprilie 2009 – Limba si literatura materna
5 mai – Limba si literatura romana
13 mai – Matematica
21 mai – Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
Sursa: Camelia Tocaci