Printre dealurile inverzite ale Thailandei, localnicii cauta cu infrigurare balega de elefant din care “rasar” boabe de cafea pe care le culeg cu indemanare. Dupa ce le vor spala si le vor rasni, vor folosi aceste boabe inghitite in ajun de pachiderm pentru pregatirea unei cafele unice, printre cele mai scumpe din lume, relateaza EFE.
Blake Dinkin, fondatorul firmei Black Ivory coffee, a fost nevoit sa convinga piata cu acest nou sortiment de cafea denumit “kopi luwak”. Numerosi fabricanti produc deja astfel de cafea recuperata din excremente de civete africane (mic mamifer) tinute in custi pentru a colecta mai bine boabele.
El a studiat ipoteza excrementelor de leu sau de girafe inainte de a se orienta spre elefantii care mananca boabe de cafea in perioada de seceta in Asia de Sud-Est. „Am crezut ca daca le voi da sa manance boabe de cafea, voi obtine o cafea buna. Dar era oribila si de nebaut. A trebuit sa treaca 9 ani pentru a obtine ceea ce imi doream cu adevarat”, spune Dinkin.
Stomacul elefantului actioneaza ca o oala sub presiune, spune producatorul care lauda aromele acestei bauturi cu aroma de iarba si fructe, obtinuta din boabe care au intrat in contact cu alimentele consumate de elefanti. Iar acizii care faciliteaza digestia suprima amaraciunea cafelei, asigura el. Totusi, pentru Aleaume Paturle, proprietar al cafenelei Lomi din Paris preferata de iubitorii cafelei bune din capitala franceza, interesul pentru aceasta cafea este anecdotic.
„Acest tip de cafea este amuzant dar nu este cel mai bun produs. Pentru a face o cafea buna trebuie controlata fermentatia. Daca pana la urma cafeaua are un gust inconsistent, cel care o consuma ar trebui sa stie ca boabele au tranzitat prin stomacul unui elefant”, conchide el. Aceasta cafea, oferita doar in hotelurile de lux din Asia, se vinde cu 60 de euro pentru cinci cesti de marimea unui espresso. Raritatea acestei cafele (150 de kg la recolta din 2015) contribuie la imaginea sa de marca. Deschizatoare de tendinte in Europa, unde clientela selecta este amatoare de noutati, cafeaua “Black Ivory” este gata sa cucereasca localurile din Paris, Zurich, Copenhaga sau Moscova.
Inventatorul produsului atrage atentia si asupra dimensiunii artizanale a acestui comert. Femeile din zona culeg boabele din balega cu mana, inainte de a le spala si a le usca la soare. Multe din boabe se pierd dimineata cand elefantii isi fac toaleta si nevoile in cursul apelor, explica amuzat Blake Dinkin. Pentru a obtine un kilogram de cafea, elefantii trebuie sa manance 33 de kg de boabe de cafea in amestec cu orez si banane, asigura el.
Sursa: Agerpres