Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de sanatate reprezentand contributia personala la plata serviciilor medicale, in limita unui plafon maxim anual de 600 lei. Persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contributii. Actele normative privind introducerea acestor tichete urmeaza sa intre in vigoare in ultimul trimestru al anului.
Tichetul pentru sanatate va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in momentul utilizarii efective a acestora si se va aplica in ambulator, in spital (cu exceptia urgentelor) si pentru investigatiile paraclinice.
Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, contributia personala prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include doua interventii de spitalizare continua, doua de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigatie radiologica si o investigatie de inalta performanta.
Pacientul va plati astfel 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie dupa orele de program va fi taxata cu 15 lei, iar consultatiile efectuate in sectiile de urgenta din spitale pentru pacientii care nu reprezinta urgente medicale vor necesita o contributie personala de 20 lei.
De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/luna, copiii cu varsta pana in 18 ani, someri, persoane care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politc, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente graviditatii) si persoane aflate in Programele Nationale de Sanatate.
Sursa: I.O.