Tigarile electronice, folosite din ce in ce mai des pe baza convingerii ca ajuta fumatorii sa renunte la viciu, pot avea efectul contrar, existand riscul de a-i determina pe tineri sa se apuce de fumat, considera criticii acestui dispozitiv.
Criticii atrag in special atentia asupra faptului ca aceste tigari nu prezinta nicio restrictie in ceea ce priveste varsta sau cine le poate cumpara si sunt disponibile si in arome de capsuni sau ciocolata, putand fi astfel la fel de ademenitoare pentru copii cum sunt bauturile racoritoare. Estimat la 600.000 la inceputul lui 2013, numarul utilizatorilor tigarilor electronice in Marea Britanie este asteptat sa depaseasca un milion pana la sfarsitul anului, scrie Daily Mail.
Conceput sa imite aspectul unei tigari normale, dispozitivul consta intr-un cartus ce contine nicotina lichida si o componenta de incalzire. Prin tragerea de la un capat al tigarii, lichidul plin cu nicotina trece prin aceasta componenta, fiind transformat intr-un vapor vizibil care este inhalat si apoi expirat.
Procesul creeaza o senzatie de relaxare, asemanatoare fumatului, dar, potrivit producatorilor, fara chimicalele cancerigene create de tutun. Cu alte cuvinte, cei care trec de la fumat la „inhalat vapori” isi pot asigura nevoia de nicotina intr-un mod mai sanatos.
Totusi, tigarile electronice pot fi daunatoare din mai multe puncte de vedere. In primul rand, exista preocupari privind identitatea exacta a substantelor pe care utilizatorii, in special tinerii si adolescentii, le inhaleaza. O analiza a cartuselor efectuata in Statele Unite a descoperit urme de chimicale toxice si carcinogene, desi intr-o concentratie mult mai scazuta decat in cazul tigarilor normale.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din California a descoperit particule de argint, fier, aluminiu si silicat si nanoparticule de tinichea, crom si nichel, multe dintre acestea fiind descrise de acestia drept „cunoscute ca ar cauza afectiuni respiratorii”. In al doilea rand, este criticat si felul in care aceste tigari electronice sunt promovate, subminand incercarile de a convinge oamenii sa renunte la fumat. Astfel, tigarile electronice pot fi folosite oriunde tigarile normale nu sunt permise: in locuri publice precum barurile, restaurantele, mijloacele publice de transport, existand riscul sa devina o noua dependenta.
Pe langa faptul ca nu exista o restrictie de varsta pentru cumparatorii de tigari electronice, nu exista nici vreo legislatie privind modalitatile de vanzare, promovare si marketing. De exemplu, produsele de terapie pentru inlocuirea nicotinei, cum ar fi plasturii speciali, sunt considerate medicamente si patentate ca produse de ingrijire a sanatatii, ceea nu este valabil in cazul tigarilor electronice, promovate drept o alternativa la fumatul tutunului.
„Tigarile electronice le permit oamenilor sa treaca la un mod diferit de a lua nicotina, unul mult mai sigur decat sa continue sa fumeze„, este de parere Katherine Devlin, presedintele Electronic Cigarette Industry Trade Association. In timp ce nu s-a cazut pana acum de acord asupra nivelului exact de siguranta al tigarilor electronice, cert este ca pana acum au fost interzise in Brazilia si Singapore si le-au fost impuse restrictii medicale in Canada, Australia, Franta si Japonia.
In timp ce reprezentantii industriei tigarilor electronice spun ca sunt de acord cu introducerea restrictiilor de varsta pentru a preveni achizitionarea lor de catre copii, aduc si argumente impotriva brevetarii lor drept medicamente. „Singurii oameni care vor sa le faca medicamente sunt cei din industria tutunului”, a spus Devlin. „Stiu ca ar elimina toata competitia si ca le-ar reveni lor toata piata”.
Sursa: Mediafax