Omenirea va primi o secunda in plus, pe 30 iunie, care va fi adaugata in dispozitivele care masoara timpul universal, pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Terrei in jurul propriei axe, informeaza site-ul lepoint.fr.
Intrucat Terra are nevoie de o secunda in plus fata de anul 2008 pentru a efectua o rotatie completa, acea secunda suplimentara va trebui sa fie adaugata in dispozitivele de masurare a timpului.
Astfel, pe 30 iunie, la ora 23 59 de minute şi 59 de secunde, omenirea va primi o secunda suplimentara. Nu va fi insa pentru prima data cand acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005 şi in 2008.
Aceasta este o consecinta a incetinirii rotatiei Terrei sub efectul disiparii energiei terestre
prin intermediul fenomenului mareelor. Or, incepand din 1967, timpul universal, cel afişat de ceasuri şi computere, nu mai este conectat la rotatia terestra şi la astre, ci este calculat in functie de radiatiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o data, a aparut astfel o diferenta intre timpul universal şi rotatia terestra. Intrucat incetinirea rotatiei Terrei in jurul propriei axe este de o secunda, fata de anul 2008, acea secunda va trebui adaugata dispozitivelor care afişeaza ora exacta. Daca aceasta corectie nu ar fi realizata din cand in cand, atunci ziua şi noaptea vor ajunge sa fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.
Serviciul international de monitorizare a rotatiei terestre şi a sistemelor de referinta – IERS -, amenajat la Observatorul din Paris, in cadrul SYRTE (Sisteme de Referinta Timp Spatiu), reprezinta organismul responsabil cu previzionarea şi anuntarea acestor secunde intercalate. Totuşi, luarea in calcul a secundelor suplimentare nu a fost pe deplin rezolvata şi standardizata de sistemele informatice, din cauza imposibilitatii de a prevedea aparitia lor.
Sursa: Mediafax