Timpul de munca legal ar putea fi majorat de la 40 la peste 48 de ore saptamanal, potrivit unui acord al tarilor membre ale Uniunii Europene. Acestea au convenit si asupra protejarii lucratorilor angajati temporar si au definit pentru prima oara “perioadele inactive” ale muncitorilor. Din totalul celor 27 de state membre, numai 5 tari s-au impotrivit noii hotarari.
Revizuirea directivei asupra organizarii timpului de lucru urmareste sa incadreze, fara sa le suprime, derogarile de la plafonul saptamanal de 48 de ore de munca, deja gravat in legislatia europeana, pe care patronii le pot negocia individual cu angajatii lor. In anumite conditii bine definite, europenii vor putea sa aleaga sa lucreze pana la 60 sau 65 de ore saptamanal.
Proiectul de lege referitor la angajatii temporari prevede ca acestia sa beneficieze, din prima zi de lucru, de acelasi tratament ca si angajatii permanenti, cu exceptia cazurilor in care partenerii sociali incheie un acord national cu privire la un “termen de gratie” superior, asa cum este cazul Marii Britanii.
Proiectele sunt insa departe de a fi o certitudine, intrucat asteapta aprobarea Parlamentului European. Cinci tari – Spania, Belgia, Grecia, Ungaria si Cipru – au criticat vehement propunerile referitoare la timpul de lucru si se anunta un arbitraj tensionat in Parlamentul European.
Titlu din ziar:
Timpul de munca legal va fi majorat la 48 de ore saptamanal
Revista presei din Baia Mare – 11 iunie 2008. Informatia zilei
Sursa: Albu M.