Vezi VIDEO
Tinerii maramureseni si satmareni care au de la 15 ani in sus au sansa sa-si petreaca timpul liber intr-un mod distractiv, dar si educativ. Pentru acestia sunt organizate in aceasta perioada, prin Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, peste 30 de tabere. O parte dintre activitati s-au finalizat, insa altele abia acum se contureaza. Actiunile se desfasoara in diferite colturi din cele doua judete, Maramures si Satu Mare.
In timp ce anul trecut, la nivelul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului au fost puse la punct 16 tabere dedicate tinerilor, anul acesta numarul actiunilor s-a dublat. Sub diferite generice, activitatile au reunit pana acum mii de tineri. Reprezentantii Episcopiei au aratat ca programul este unul incarcat pana in luna noiembrie. Pentru a raspunde la setea de cunoastere a adolescentilor, reprezentantii episcopiei, prin Sectorul Teologic-Educational si Biroul de Catehizare pentru Tineri, au pregatit mai multe evenimente.
“Cu binecuvantarea PS nostru Iustin Sigheteanul, pentru care tinerii nu doar ca reprezinta o prioritate ci sunt in acea stare de spirit pe care si PS o are, se desfasoara mai multe activitati de vara dedicate in special copiilor, adolescentilor in mod deosebit pentru ca ei sunt la varsta in care intrebarile au rolul lor crucial in ceea ce inseamna formarea lor profesionala si a personalitatii. In acelasi timp ii ancoreaza in traditie, in istorie si cu alte cuvinte isi regasesc radacinile prin aceste tabere. Spre exemplu, tabara <<Dragoste si prietenie>>, de care se ocupa parintele protopop Florin Stan de la Targu Lapus, este la a 11-a editie in acest an, dar in acelasi timp sunt si in celelalte sapte protopopiate astfel de activitati, tabere sau scoli de vara”, a declarat preotul Gavril Baban, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului.
Participantii la tabere au ocazia sa exploreze diferite zone, descoperindu-le la pas, insa sunt implicati si in diferite activitati distractive, dar si educative.
“Incepand de la simpla cunoastere, jocuri de cunoastere ale tinerilor mergand pana la realizarea unei icoane, la un alt nivel, aici vorbim chiar de pictori care incep sa lucreze cu talantul pe care l-au primit de la Dumnezeu. Sunt si scoli de vara unde copiii invata sa picteze, dar si sa impleteasca cruciulite, metanii, dar toate acestea au la baza ceea ce inseamna notiunea de voluntariat, inteleasa in biserica sau modul nostru de a ne raporta la prietenii, cunostintele, la familia noastra sau chiar la noi insine pentru ca in acest fel sa facem ceea ce e placut lui Dumnezeu, dar si oamenilor”, a adaugat preotul Gavril Baban.
Cei interesati sa participe la o astfel de tabara sau la scolile de vara trebuie sa se adreseze preotului paroh al comunitatii din care fac parte. Printre viitoarele activitati care se vor derula in aceasta luna se numara Cercul de pictura ‘Pintea Viteazul” de la Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul din Baia Mare, tabara “Spre inaltimea credintei”, in Viseu de Sus, dar si tabara”Tinerete-misiune, comuniune” in Dumbravita. In programul episcopiei mai figureaza o scoala de vara la Biserica “Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, o tabara de pictura in Seini, o tabara de creatie la Manastirea Sfanta Treime-Huta si o tabara in aer liber la Tarna Mare.
Sursa: Camelia Tocaci