Ținutul Secuiesc, interzis în România. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene respinge definitiv autonomia pe criterii etnice. Doi maghiari cu domiciliul în Târgu-Mureș, au venit cu o propunere care urmărea să definească regiuni ce pot beneficia de politica de coeziune a Uniunii fără a respecta frontierele administrative interne ale statelor membre, potrivit B1TV.
Comisia Europeană a refuzat, în iulie 2013, să înregistreze lui Attila Dabis și Balázs-Árpád Izsák privind promovarea dezvoltării zonelor geografice populate de minorități naționale.
Cei doi etnici maghiari nu s-au lăsat şi au depus o plângere împotriva Comisiei Europene la Tribunalul Uniunii Europene, care însă le-a respins-o.
Pe parcursul procesului, România a susţinut poziţia Comisiei Europene. Cei doi au încercat să se folosească de o prevedere din Constituţia Uniunii Europene, potrivit căreia, la inițiativa a cel puțin un milion de cetățeni ai Uniunii, provenind din minimum un sfert din statele membre, Comisia poate fi invitată să prezinte Parlamentului European, în limitele atribuțiilor sale, o propunere de adoptare a unui act juridic în vederea aplicării tratatelor. Prevederea se numeşte “inițiativă cetățenească europeană’.
Ținutul Secuiesc, interzis în România. Curtea de Justiţie a UE respinge definitiv autonomia pe criterii etnice . Înainte de a putea începe să strângă semnăturile, iniţiatorii trebuie însă să înregistreze iniţiativa la Comisia Europeană. Forul poate refuza să înregistreze inițiativa, dacă nu intră în competența sa.
Potrivit Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, menținerea caracteristicilor etnice, culturale, religioase sau lingvistice specifice ale anumitor minorităţi “nu este un scop care ar putea justifica adoptarea unui act în temeiul politicii de coeziune”.