Sambata seara, in jurul orei 22.00, patru TIR-uri erau blocate la urcarea pe Gutai. Zeci de autovehicule au fost obligate sa se intoarca din drum si sa o ia pe ruta ocolitoare, pe la Cavnic, pentru ca mai departe de intersectia cu drumul spre statiunea Mogosa nu se putea urca.
La miezul noptii soferii TIR-urilor si-au pierdut rabdarea. Ei s-au enervat pentru orele in sir petrecute in drum fara sa vada urma de utilaje pentru deszapezire. “Ne-a prins pe nepregatite. Stau aici de trei, patru ore si nu vine nimeni. Asta este. Nu se poate urca nici cu lanturile ca se rup. Bine ca le platim tot felul de taxe”, a vociferat unul dintre ei.
Stratul de zapada s-a ingrosat vazand cu ochii pe carosabil, dar nici dupa o ora nu se vedea pic de material antiderapant pe serpentine. Intre doua TIR-uri era prinsa si o ambulanta, in care se afla un barbat din Viseu de Sus in stare grava.
„Avem un pacient intubat si trebuie sa ajunga la Baia Mare. Nu se vede soseaua de loc, nu stiu ce fac astia domnule! Nu lucra nimeni pe drum. E foarte greu! Zapada are 25 de centimetri. Utilaje ioc. Toate is sus. I-am rugat sa ne ajute, dar ne-o zis ca trebuie sa incarce antiderapant. TIR-urile is impotmolite si avem bolnavul asta si uite nu putem ajunge”, s-a plans soferul de pe ambulanta.
Drumarii, in schimb, au dat vina pe soferi si pe cei de la politie. Ioan Cupas, seful sectiei Drumuri Nationale Gutai, a precizat ca TIR-istii nu si-au echipat autovehiculele corespunzator. “Degeaba au lanturi daca nu au cauciucuri ca lumea. Lanturile intra in cauciuc si apar probleme. Politia rutiera ar fi trebuit sa fie de seara la intrarea pe Gutai si sa nu ii lase sa urce. Asa, masinile blocate ne-au incurcat si pe noi. Pentru ca nu am putut nici sa urcam, nici sa coboram de ele. Trei ore am pierdut ca sa le scoatem de pe drum si sa deblocam traficul”, a precizat el.
Duminica dupa-amiaza, reprezentantii prefecturii Maramures au declarat ca in judet nu existau probleme in trafic, dar ca se circula in conditii de iarna grea pe majoritatea arterelor. “Pe drumurile judetene se actioneaza cu 25 de utilaje, iar pe cele nationale cu 11. Pana la amiaza s-au imprastiat 29 tone de material antiderapant. Nu sunt drumuri blocate. Se circula chiar si pe Gutai si in Pasul Prislop”, a declarat pentru eMaramures.ro purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Dan Buca.
Politistii maramureseni au luat si ei masuri de siguranta. Ei au postat un filtru la urcare pe muntele Gutai si au interzis tuturor autovehiculelor de mare tonaj, indiferent daca sunt sau nu echipate de iarna, sa treaca in Maramuresul istoric pe aceasta ruta. Accesul masinilor mici a fost conditionat pe DN 18 de dotarea cu lanturi si cauciucuri de iarna.
Sursa: Vasile Dale