Multiplul campion național la raliuri Titi Aur are propria academie de condus defensiv. Spune că educația rutieră trebuie mult îmbunătățită în România, o țară aflată pe primele locuri în Europa în statisticile privind numărul de accidente mortale.
Alcoolul și drogurile încetinesc percepția și prezența de spirit a șoferilor, dar și vorbitul la telefon la volan este cel puțin de îngrijorător, spune expertul în conducere defensivă Titi Aur, multiplu campion de raliuri. Toate trei comportamente pot expune șoferii la cele mai grave pericole.
Consumul de droguri / substanțe psihoactive devine tot mai îngrijorător în rândul tinerilor, iar atunci când consumul lor, și/sau de alcool, se intersectează cu teribilismul și este urmat de urcatul la volan, consecințele pot fie nefaste.
De altfel, România este pe locurile fruntașe în privința numărului de persoane decedate în accidente rutiere, cu peste 90 de victime la milionul de locuitori.
Influencerița Ana Morodan, cu peste jumătate de milion de urmăritori, este în centrul unui scandal după ce a fost reținută – și eliberată ulterior – de polițiști după ce a fost prinsă la volan băută și sub influența unei substanțe psihoactive – folosită și în tratamentul psihic.
A transmis ulterior un mesaj tinerilor în care le spune să nu îi urmeze exemplul: „Să nu vă credeți mai puternici decât viața”.
În decembrie anul trecut, șase copii au fost loviți pe o trecere de pietoni din Hațeg, județul Hunedoara, iar unul dintre ei a murit. Autorul accidentului, un tânăr de 19 ani fără permis, se afla sub influența alcoolului.
În septembrie 2022, un tânăr de 25 de ani, a murit în Cluj-Napoca după ce a intrat cu mașina într-un stâlp din centrul orașului, impactul fiind unul rar întâlnit în accidentele rutiere. Mașina a fost practic despicată în două, iar motorul aruncat la câțiva metri distanță. Tânărul fusese condamnat în trecut pentru trafic de substanțe interzise.
Consumul de alcool și droguri la volan încetinește – uneori semnificativ, în funcție de cantitatea consumată și rezistența organismului – percepția în trafic și viteza de reacție, atrage atenția multiplul campion la raliuri Titi Aur, unul din cei mai cunoscuți experți în conducere defensivă din țară.
El consideră că teribilismul la volan, cu care este asociat cel mai adesea consumul de alcool sau droguri, ar trebui sancționat mai sever, pentru ca tinerii să știe de frică și să își corecteze comportamentul.
Multipliu campion național de raliuri, Titi Aur a înființat în 2007 o școală de conducere defensivă, devenită între timp academie.
Multipliu campion național de raliuri, Titi Aur a înființat în 2007 o școală de conducere defensivă, devenită între timp academie.
„Mai există un alt fenomen, la fel de periculos, să nu spun chiar mai periculos, pentru că este așa-zis civil, pașnic și nesancționabil pentru că nu-l recunoaște nimeni: folosirea telefonului la volan. Poți afla un lucru important, sau ai o dispută și atenția principală nu va mai fi la condus, ci la conversație”, avertizează Titi Aur.
Fostul campion de raliuri mai vorbește despre cauzele ratei mari de accidente cu victime în România, lipsa de educație rutieră și măsurile care ar putea fi luate.
El abordează și un subiect foarte actual, polițele RCA, din perspectiva volumului mare al daunelor despăgubite în România, în comparație cu alte țări.