Modul in care se procedeaza atunci cand se „fasoneaza” copacii de pe strazile Baii Mari este condamnat de inginerii agronomi aflati acum in pensie, numind acest lucru „lipsa de profesionalism si abuz de putere”. Mai mult, ing. Galina Solomon arata ca aceste actiuni „ne lasa fara aparare in fata noxelor care cresc zi de zi, in fata bolilor canceroase, de plamani, dar si a celor alergice”.
Galina Solomon sustine ca mai grav e ca oamenii simpli iau acest mod de curatare a arborilor drept exemplu pentru pomii din curtile lor, ceea ce, din punct de vedere tehnic, este gresit, deoarece arborii nu se fasoneaza prin taierea crengilor mari si nici prin extirparea exagerata a celor mici de pe tulpina decat la „cep”, adica la 1 – 2 centimetri de tulpina sau ramura principala.
Galina Soloman a aratat ca „pe strada Nicolae Balcescu au fost, acum cativa ani, arbori falnici si de-abia au mai ramas cativa. Pe strada Avram Iancu sunt niste „invalizi” cu smocuri de ramuri si frunze jalnice. Pe strada Petöfi Sandor, din multimea de salcami frumosi, au mai ramas doar ici colo cate unul schingiuit”.
Reprezentantii Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primariei Baia Mare au aratat ca intr-un oras civilizat, o vegetatie nu poate fi lasata sa creasca liber ca in padure, deoarece pune in pericol securitatea cetateanului de pe strada. Directorul SPAU, Eleonora Ghete, a arata ca in fiecare an sunt peste o mie de solicitari de taieri de arbori.
Titlu din ziar:
Semnal de alarma tras de un inginer agronom pensionar din Baia Mare
Ciuntirea copacilor = dezastru ecologic
Revista presei din Baia Mare – 22 februarie. Glasul Maramuresului
Sursa: Daniela Dragos