Datele vor fi utilizate de informaticienii instituţiei, care doresc să afle cât de performante sunt computerele medicilor de familie în ideea de a crea un program pentru centralizarea activităţii lor. Ordinul a venit de la Bucureşti, ministerul sănătăţii dorind să informatizeze munca celor din sistemul sanitar.
Directorul CJAS Maramureş, Marinel Zoicaş, a declarat că în această lună trebuie publicate pe site-ul instituţiei toate informaţiile legate de reţete. ”Vom face cunoscut numărul reţetelor prescrise, cel al reţetelor onorate, numărul persoanelor pentru care s-au eliberat medicamente, valoarea reţetelor eliberate, costul mediu pe asigurat, precum şi pe reţetă”, a spus şeful Casei.
Medicii de familie vor avea obligaţia să depună datele odată cu raportările lunare, fapt ce i-a nemulţumit pe mulţi dintre ei. Aceştia au reclamat faptul că, în loc să îşi consulte pacienţii, trebuie să scrie întreaga zi reţete, evidenţe şi rapoarte, iar dacă nu se descurcă singuri, să îşi roage cunoscuţii să le introducă informaţiile în calculator.
”De fiecare dată există o reticenţă, care după discuţiile în Colegiu (n.r. – al medicilor) dispare însă. Până la urmă se înţelege. La fel s-a întâmplat şi când am făcut lista cu asiguraţii, dar Maramureşul va fi acum avanatajat la introducerea cardului electronic pentru asiguraţi”, a declarat Zoicaş.
Intenţia oficialilor din ministerul sănătăţii este de a avea o evidenţă strictă a numărului de reţete prescrise şi a celor onorate, în plus, indirect, îi va determina pe medicii de familie să fie mai atenţi când prescriu medicamente.
Reprezentanţii CJAS Maramureş sunt de părere că vor fi tot mai rare cazurile în care morţii vor beneficia de tratament medical ori maramureşenii vor primi medicamente chiar dacă sunt sănătoşi.
Sursa: Meda Muntean