După ploile torențiale din ultima perioadă peste 10 tone de deşeuri şi nisip au fost spălate și drenate spre canalizarea municipiului Sighetu Marmației au ajuns la staţia de epurare, unde au fost înregistrate și debite mari de apă uzată.
Pompele submersibile au funcționat la capacitate maximă de 700 m3/oră, mai multe zile. Desnisipatorul și clasorul au colectat cantități record de nisip ce a fost transportat la rampa orașului.
Tehnologia automatizată a staţiei nu este proiectată pentru deşeuri al căror loc nu este în canalizarea municipiului. Aceasta, funcţionează gravitaţional şi colectează apele reziduale şi cele pluviale (din precipitaţii), transportându-le către staţia de epurare a apei uzate.
Staţia de epurare a municipiului Sighetu Marmatiei este o investiţie de peste 7 milioane de Euro, inaugurată în octombrie 2014, care a funcţionat normal de fiecare dată când s-au înregistrat fenomene meteo excepţionale de acest fel. Deşeurile care ajung în canalizare şi mai apoi în staţia de epurare îngreunează procesul tehnologic şi pun în pericol utilajele existente.
S.C. VITAL S.A. solicită o atenție deosebită la materialele și obiectele pe care le deversați în rețeaua de canalizare. Se reaminteşte utilizatorilor că este interzisă deversarea în sistemul de canalizare a gunoiului menajer, a uleiurilor uzate și a produselor inflamabile, a grăsimilor, a oricăror corpuri solide sau orice materii în suspensie a căror cantitate, mărime și natură provoacă depuneri sau stânjenesc curgerea normală afectând astfel buna funcționare a rețelei de canalizare. Substanțele toxice sau nocive nu vor fi nici ele deversate în rețea, deoarece pot pune în pericol personalul de exploatare a rețelei de canalizare și a stației de epurare.