În România, intră anual zeci de mii de tone de deşeuri textile care sunt adevărate focare ce pot răspândi boli dermatologice.
Reţelele sunt bine organizate şi se folosesc de toate scăpările din legislaţia europeană pentru a transporta acest tip de deşeuri.
Munţi de haine – multe dintre ele putrezite -, ajung în România sub pretextul donaţiilor către ONG-uri sau biserici, dar sunt comercializate în magazinele second-hand din zonele cu populaţie vulnerabilă.
În judeţul Bistriţa Năsăud, administratorii a două firme care au adus din import deşeuri pe care intenţionau să le vândă pe post de haine şi încălţăminte „la mâna a doua” sunt cercetaţi penal ca urmare a unei sesizări a Gărzii de Mediu care a făcut un control.
Garda de Mediu a descoperit că îmbrăcămintea şi încălţămintea erau importate de aceste companii ca deşeuri, urmând să fie revândute pe post de marfă second-hand în magazine de cartier, fără să fie spălate, curăţate şi dezinfectate. Produsele găsite pe stoc în depozite din Bistriţa şi din comuna Rodna au fost indisponibilizate.
Comisarii Gărzii de Mediu au sesizat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud, care a deschis pe numele celor doi patroni dosare penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă închisoare sau amendă penală pentru transfer ilegal de deşeuri.