Calitatea apei marii este satisfacatoare, iar litoralul european pare sigur pentru turisti, la fel si lacurile ori raurile de pe continent, dupa cum a rezultat din raportul anual al Comisiei Europene privind calitatea apei de imbaiere si care a fost dat publicitatii la acest sfarsit de saptamana. Cele mai curate ape sunt in Cipru (98,2%), Grecia (97,7%), Franta (96,3%) si Malta (94,3%). Alte cinci tari au trecut testul pentru 80% din zonele de imbaiere controlate: Italia, Finlanda, Suedia, Portugalia si Germania.
Potrivit raportului, 96% din plaje si 92% din lacuri si rauri au intrunit standardele europene minime in materie de curatenie, in anul 2008. Se observa o usoara imbunatatire a situatiei, in raport cu anul 2007. Peste 21.400 de zone au fost verificate in anul 2008, cu 75 mai multe decat in anul precedent. Doua treimi se situeaza pe coasta, iar restul de-a lungul raurilor si lacurilor.
Apa este testata in vederea identificarii agentilor poluanti de natura fizica, chimica si bacteriologica. Legislatia UE in domeniu prevede standarde minime pe care guvernele nationale au obligatia de a le respecta, dar si criterii suplimentare pentru tarile care doresc sa aiba o apa si mai curata. Aproximativ 89% din plaje si 70% din lacuri si rauri au indeplinit cele mai stricte standarde.
Italia detine cele mai multe zone costiere propice inotului, urmata de Grecia, Franta, Spania si Danemarca. Germania si Franta sunt tarile cu cele mai multe ape interioare. Romania figureaza in lista cu 50 de locuri de imbaiere, putine in comparatie cu potentialul tarii si raportat la alte state, cum ar fi Bulgaria – care are 93.
Consulta aici harta calitatii apei de pe litoralul Romaniei…
Sursa: Ioana Osan