Un proiect de raport al Uniunii Europene releva ca alimentele cel mai frecvent contrafacute sunt uleiul de masline, pestele si mancarea organica, relateaza Associated Press. In acelasi timp, potrivit acestui proiect de raport, carnea de vita este mai putin riscanta, in pofida scandalului de la inceputul acestui an legat de descoperirea la vanzare a mai multor produse etichetate ca fiind pe baza de carne de vita si care contineau de fapt carne de cal.
Eurodeputata olandeza Esther de Lange, care lucreaza la acest document, si-a exprimat surprinderea privind absenta carnii din clasamentul primelor 10 alimente cel mai frecvent contrafacute. Raportul a fost realizat pe baza unor studii academice, inregistrari ale politiei si interviuri cu reprezentanti ai industriei alimentare.
Dupa uleiul de masline, peste si alimentele organice, in acest top 10 figureaza laptele, cerealele, mierea si siropul de artar, cafeaua si ceaiul, condimentele, vinul si unele sucuri de fructe.
Exista si supermarketuri care testeaza inele de calamar pentru a se asigura ca nu sunt facute din anusuri de porc, a tinut sa precizeze eurodeputata olandeza. Proiectul de raport urmeaza sa fie aprobat luna viitoare de o comisie parlamentara.
Sursa: Agerpres