Sustinuta si de Jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, Londra ramane destinatia turistica numarul unu din intreaga lume, conform studiului anual Global Destination Cities Index, comandat de MasterCard Worldwide. Pentru al doilea an la rand, raportul, dat luni publicitatii, estimeaza ca Londra va atrage cele mai multe cheltuieli transfrontaliere, depasind orase precum New York, Bangkok, Paris si Singapore.
In ceea ce priveste numarul turistilor straini, raportul estimeaza ca orasele Rio de Janeiro (cu un procent de 28,6%), Tokyo (cu un procent de 21,5%), Abu Dhabi (cu 17,9%), Tunis (cu 17,7%), Istanbul (cu 14,7%) si Toronto (cu 7,6%) vor inregistra cele mai mari cresteri in regiunile lor. In plus, zona Asia/Pacific (cu un procent de 9,5%) va avea cea mai mare crestere din 2012, dintre toate regiunile globului. Conform studiului, in ciuda contextului economic afectat de criza, numarul total al turistilor internationali este preconizat sa inregistreze cresteri de 5,7%, iar cheltuielile realizate de acestia de 10,6%, comparativ cu anul precedent, pentru toate orasele din Top 20.
Atrasi de muzeele reprezentative, restaurantele si teatrele de top, precum si de mediul de afaceri flexibil, turistii care vin in Londra vor cheltui mai mult decat media pe cap de turist preconizata pentru restul oraselor incluse in raport. Londra, centru global comercial, este pe cale de a deveni, de asemenea, o capitala a platilor fara numerar, in viitorul nu foarte indepartat. MasterCard estimeaza ca, in Marea Britanie, tranzactiile electronice ar putea detrona platile cu numerar pana in 2025.
Ann Cairn, President International Markets, in cadrul MasterCard Worldwide, declara: ‘Acest raport creioneaza o imagine a unei lumi chiar mai interconectate decat credeam, unde tranzactiile electronice joaca un rol important in stimularea comertului global. Daca analizam modul in care turistii straini cheltuiesc, este clar ca numerarul nu le mai indeplineste cererile pentru plati simple, inteligente si in siguranta.’
‘Londra si-a mentinut, inca o data, pozitia in top, intr-un moment in care toate privirile sunt indreptate inspre noi’, comenteaza primarul Londrei, Boris Johnson. ‘Mai mult, anticipam sosirea unui numar mai mare de turisti straini si in lunile care urmeaza. Fiind unul dintre cele mai importante centre globale de afaceri si de divertisment, suntem mandri ca ne situam in varful topului celor mai vizitate destinatii turistice din lume.’
Dr.Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor in cadrul MasterCard Worldwide si autorul studiului, concluzioneaza: ‘In ciuda unui context economic global afectat de criza, raportul de anul acesta arata ca exista anumiti factori ce determina cresteri semnificative pe tot globul, din punct de vedere al sosirilor de turisti internationali si al cheltuielilor realizate de acestia. Cu o noua generatie de turisti straini care provin de pe piete emergente si care viziteaza destinatii de top ale lumii, orasele turistice globale continua sa reprezinte un motor important de crestere economica. ‘
‘Anul acesta putem observa o diferenta clara intre pietele de capital si cele de consum. Pietele de capital moderne sunt cu adevarat interconectate, asa ca daca are loc o criza financiara intr-o regiune, se va raspandi rapid si in restul regiunilor din lume. Contextul economic pe pietele de consum depinde de conditiile locale, precum forta de munca si veniturile, acestea variind destul de mult de la un oras la altul, indiferent de mediul economic global.’
Valorificand experientele unice pe care orasele le pot oferi localnicilor, dar si turistilor, MasterCard continua sa extinda platformele Priceless Cities, cu Beijing si Sydney, care s-au alaturat oraselor Londra, New York si Toronto. Ca parte a programului, posesorii de carduri MasterCard se pot bucura de acces exclusivist – de la cele mai rafinate spectacole artistice si de divertisment, jucate la teatrele din West End din Londra, cele mai bune locuri pe stadionul Yankees din New York si pana la vizitarea unei sectiuni private a Marelui Zid Chinezesc.
Studiul MasterCard Global Destination Cities Index clasifica orasele din punct de vedere al numarului de vizite ale turistilor straini si al cheltuielilor transfrontaliere realizate de acestia in destinatiile respective. De asemenea, studiul face previziuni pentru 2012 cu privire la cresterea numarului de vizitatori si pasageri.
Aceasta cercetare nu se bazeaza pe volumele sau tranzactiile realizate cu carduri MasterCard.
Topul primelor 5 orase din care provin cei mai multi turisti ai Londrei sunt: Dublin, New York, Stockholm, Amsterdam si Frankfurt. Numarul vizitatorilor din Frankfurt este preconizat sa inregistreze cresteri de 20,8%. Chiar daca cei mai multi turisti vor veni din Dublin, conform raportului, vizitatorii din New York vor cheltui mai mult decat dublu odata ce ajung in Londra. Interesant este ca tiparele de cheltuieli sunt reciproce – londonezii care viziteaza New York-ul vor cheltui mai mult decat vizitatorii din celelalte patru tari de origine. Cresterea preconizata a cheltuielilor facute de turisti in capitala Marii Britanii se conformeaza trendului pozitiv al tranzactiilor cu cardul din ultimul an – tranzactiile cu cardul au crescut cu 8,3% din 2010 pana in 2011, conform Euromonitor, o companie de cercetari independenta.
Chiar daca raportul estimeaza ca Parisul va avea mai putini turisti internationali in 2012 – un declin marginal de 0,6% – totusi, orasul isi va mentine in continuare locul al doilea pe acest segment. De asemenea, studiul estimeaza ca turistii vor cheltui aici mai mult cu 1,5%. Interesant este faptul ca Parisul nu face parte din top 5 orase din care provin turistii care viziteaza Londra, in ciuda distantei apropiate. Parizienii vor calatori mult mai departe – ei figureaza in top 5 orase de origine ale vizitatorilor pentru New York sau Dubai. Cresterea preconizata a cheltuielilor realizate in Paris urmeaza trendul pozitiv inregistrat de tranzactiile cu cardul in Franta. Datele Euromonitor indica o crestere a numarului de tranzactii cu cardul de 7,1%, in perioada 2010-2011, in aceasta tara.
New York este pe locul doi in ceea ce priveste cheltuielile transfrontaliere, chiar daca se preconizeaza o crestere de 6,8% pe acest segment. In ceea ce priveste numarul de turisti, raportul estimeaza ca New York va ramane pe locul al 13-lea, chiar daca pe acest segment se inregistreaza cresteri de 5,2%. New York ramane o destinatie atractiva mai ales pentru turistii de peste ocean si pentru canadieni. Turistii din New York provin din Londra, Paris, Frankfurt si Tokyo. Toronto completeaza topul celor 5 orase de origine ale celor care viziteaza New York, ocupand cel de-al doilea loc. Cresterea preconizata a cheltuielilor turistilor in New York urmeaza tendinta pozitiva inregistrata de tranzactiile cu cardul in SUA. In comparatie cu anul trecut, tranzactiile cu cardul derulate aici au crescut cu 5,5%, in timp ce numarul tranzactiilor cu numerar a scazut cu 5,2%.
Bangkok este metropola cu cele mai mari cresteri estimate ale numarului vizitatorilor straini si ale cheltuielilor, din regiunea Asia/Pacific. Orasul va fi martorul unei cresteri de 6,5% in ceea ce priveste numarul vizitatorilor si o crestere impresionanta, de 16,6%, in ceea ce priveste cheltuielile realizate de acestia. Cel mai mare trafic de turisti este preconizat ca va veni din Tokyo, acestia urmand sa cheltuiasca mai mult decat cei din top 5 orase de origine ale vizitatorilor. Turistii care vor vizita Bangkok provin mai ales din interiorul regiunii Asia/Pacific. De asemenea, Thailanda a inregistrat o crestere rapida de 8,4%, in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu cardul, conform Euromonitor.
Singapore isi mentine locul in top, in ciuda faptului ca a inregistrat cresteri semnificative ale numarului de turisti straini – de 9,9%, in comparatie cu anul precedent. Orasul a urcat doua pozitii, ocupand locul patru, in ceea ce priveste cheltuielile realizate de turistii straini – o crestere de 12,7%. Cresterea urmeaza trendul pozitiv inregistrat de tranzactiile cu cardul in tara – o crestere de 4,7%, conform Euromonitor.
Istanbul este orasul care a avut cea mai mare evolutie din top 5, in ceea ce priveste numarul de turisti straini, acesta fiind preconizat sa creasca cu 14,7%, in comparatie cu 2011. Astfel, orasul urca o pozitie pana pe locul al cincilea. Mai mult de atat, orasul a inregistrat o evolutie si in ceea ce priveste cheltuielile realizate de vizitatorii straini – o crestere preconizata, de 20,7%, fata de ultimul raport MasterCard. Turcia este o alta tara care a inregistrat o crestere rapida, de 12,2%, in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu cardul, conform Euromonitor.
Conform raportului, atat numarul de turisti care vor vizita Europa, cat si valoarea cheltuielilor sunt estimate sa creasca. Top 10 al oraselor din regiune arata o crestere generala combinata – a numarului de turisti, de 2,8%, si a cheltuielilor realizate de acestia, de 8,1%. Media cheltuielilor per vizita in aceste orase europene va ajunge la 1.172 de dolari, in crestere cu 5,1%, in comparatie cu anul trecut.
Sursa: Agerpres