Vezi VIDEO
Un grup de specialisti in cardiologie reunit, recent, in Baia Mare a atras atentia ca 4 din 10 romani, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, sufera de hipertensiune. Medicii au subliniat totodata ca, in regiunea de nord-vest a tarii, in care este inclus si judetul Maramures, cazurile de acest gen au o incidenta semnificativ mai mare decat cea inregistrata la nivel national. In plus, ei au mentionat ca un studiu realizat anul acesta de catre Asociatia Americana a Inimii plaseaza Romania pe primele locuri in lume in privinta mortalitatii cardiovasculare prin cardiopatie ischemica si accident vascular cerebral.
Cardiologii reuniti in Baia Mare au aratat, pentru eMaramures, ca numarul extrem de mare al cazurilor de hipertensiune arteriala e cauzat de alimentatia nesanatoasa si de stilul de viata sedentar al romanilor. Medicii au precizat ca numarul celor care prezinta astfel de afectiuni arteriale a ramas relativ constant din 2005 incoace, dar ca este extrem de mare comparativ cu cel din tarile occidentale.
„Pentru populatia adulta a Romaniei, intre 18 si 60 de ani, 4 din 10 romani sunt hipertensivi. Pe masura ce varsta creste, de exemplu, persoanele care sunt peste 60 de ani, 6 din 10 sunt hipertensivi, peste 80 de ani, 8 din 10 sunt hipertensivi. Numarul este mare, prevalenta de hipertensiune arteriala este deasupra unor tari cu un nivel socio-economic mai bun”, a aratat presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, Maria Dorobantu.
In opinia specialistilor e totusi imbucurator ca boala este diagnosticata mult mai repede, iar astfel poate fi mult mai bine tratata si tinuta sub control.
„Boala este mai bine tratata. Un numar mai mare de hipertensivi e tratat, fata de ce se intampla acum 7 ani. Raportul este cam 1 la 2 si, pe de alta parte, cei care iau tratament reusesc sa isi aduca tensiunea la valori corecte, adica la valori normale, intr-un numar mai mare. Aproximativ 25% din bolnavi, deci un sfert din bolnavii hipertensivi sunt tratati si corect controlati”, a explicat Maria Dorobantu.
Comparativ, procentul pacientilor hipertensivi din Ungaria care sunt tratati si care reusesc sa isi tina valorile tensiunii in limite normale este de 33%, in timp ce in Franta el e de aproximativ 35%.
Medicii subliniaza ca o mare problema in Romania ramane numarul mare de cazuri de mortalitate cauzata de bolile asociate cu hipertensiunea arteriala. „Este o problema importanta si in tara noastra, deoarece o statistica foarte recenta, din anul 2013, publicata de Asociatia Americana a Inimii, situeaza Romania pe locul 3, in ceea ce priveste mortalitatea cardiovasculara prin cardiopatie ischemica si accident vascular cerebral la femei si locul 4 in lume la barbati. Se pare ca cel mai important factor de risc cardiovascular, care determina aceasta mortalitate foarte ridicata, este hipertensiunea arteriala”, a declarat Dana Pop, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.
Principalii factori care contribuie la dezvoltarea hipertensiunii sunt obezitatea, alimentatia dezechilibrata, consumul de alcool, iar in unele cazuri pot fi de vina si conditiile genetice sau stresul. Pentru a preveni aceasta afectiune sau pentru a tine sub control valorile tensiunii arteriale, medicii le recomanda pacientilor sa aiba o alimentatie sanatoasa, fara prea multa sare, sa faca miscare, sa renunte la fumat, dar si la consumul de alcool in exces.
Sursa: Gabriela Kuhajda