Topul integritatii alcatuit de Coalitia pentru Universitati Curate arata ca nicio universitate nu a reusit sa obtina punctajul maxim acordat, adica 80 de puncte, concretizat in cinci stele si doar trei din cele 42 de universitati de stat evaluate au obtinut patru stele.
Sase dintre universitati – printre care si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti – din cele 42 de universitati evaluate nu au obtinut nicio stea, ceea ce presupune „nereguli majore, scandaluri frecvente de coruptie, existenta nepotismului, a clanurilor de familie, a avansarilor nebazate pe merit”, sustine Coalitia pentru Universitati Curate.
Din totalul universitatilor evaluate, doar 21% indeplinesc conditiile de participare a studentilor, „de multe ori aceasta implicare fiind doar pe hartie”.
Evaluarea corectitudinii academice, zona care include plagiatul, performanta academica si corectitudinea procesului academic, arata ca 18 universitati sunt sub media de 20 de puncte, sase sunt egale cu media si restul de 18 universitati sunt deasupra mediei.
„Aceste cifre demonstreaza de fapt toleranta scazuta la fenomenul plagiatului, faptul ca regulile nu sunt aplicate”, sustine Raportul Coalitiei. Astfel, in 71% dintre universitati regulile privind plagiatul sunt complet ignorate.
Totodata, Coalitia pentru Universitati Curate mai afirma ca performanta academica „lasa mult de dorit”, daca se tine cont ca in 26% din totalul de universitati monitorizate un conducator de doctorat are un numar mediu de peste doua articole ISI, in 38% raportul este intre un articol si doua pe conducator de doctorat iar in restul de 36% din total, numarul mediu de articole ISI publicate de un conducator de doctorat este sub unu. Acest lucru demonstreaza ca Romania se afla pe locul 67 in lume cand vine vorba de publicatiile ISI pe tara.
In ceea ce priveste nepotismul, familiile universitare si modul de accedere la posturile universitare, studiul arata ca in 95% dintre facultatile evaluate au fost identificate foarte multe familii universitare iar in majoritatea universitatilor posturile scoase la concurs „sunt cu dedicatii”.
Din totalul de universitati, 16% au fost in proces cu angajatii si/sau studentii pe chestiuni de corectitudine si au pierdut. In 14% au existat cazuri anchetate de procuratura pentru coruptie, hartuire sexuala, discriminare pe ultimii ani iar in 17% din cauze au existat rapoarte negative ale Curtii de Conturi, Garzii Financiare, OLAF, Corpului de control al Ministerului Educatiei, in ultimii patru ani.
In 10% din cazuri au existat dovezi de falsificare grava a diplomelor in ultimii zece ani.
Cat priveste transparenta, accesul la informatiile de interes public sau documentele de management financiar, 38% dintre universitatile de stat sunt transparente administrativ, in sensul ca-si publica la timp si corect, in concordanta cu prevederile legale, declaratiile de avere si interese.
Raportul Coalitiei pentru Universitati Curate demonstreaza ca integritatea universitara este una dintre problemele majore ale sistemului de educatie. In acest context, 77% dintre studenti si 34% dintre cadrele didactice considera ca nivelul de coruptie este ridicat iar 50% dintre studenti si 28% dintre cadrele didactice stiu ca in departamentul lor exista profesori care primesc mita de la studenti.
Coalitia pentru Universitati Curate a facut studiul pe parcursul unui an in 42 de universitati de stat din totalul de 56, fiind excluse de la evaluare universitatile de arta si academiile de politie navala si ale fortelor terestre si aeriene. S-a analizat pe capitole transparenta si corectitudinea administrativa, corectitudinea academica, calitatea guvernantei si managementul financiar.
Din universitatile evaluate, trei au patru stele – Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca si Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, 18 au primit trei stele, 10 au doua stele, cinci – o singura stea si sase – niciuna.
Din Coalitia pentru Universitati Curate fac parte Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Ad Astra, Asociatia FAR, Asociatia EduCer, Centrul pentru Jurnalism si Independenta, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Administrativa, Societatea Academica din Romania, Societatea Romana de Stiinte Politice, Solidaritatea Universitara, Colegiul Noua Europa, Centrul Euroregional pentru Democratie.
Sursa: Agerpres