Romania se afla pe locul al treilea in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza, afirma lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, intr-un comunicat de presa transmis duminica. Dupa cum arata statisticile Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din Bucuresti, Romania a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta dupa ce in 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi.
Specialistii pun ascensiunea nefericita a tarii noastre in topul european al supraponderalilor in special pe seama trecerii primei „generatii fast-food” de dupa ’90 in randul adultilor.
Statistica Institutului „C.I. Parhon” arata ca 30% dintre romance sunt supraponderale si ca 20% dintre barbati au o greutate peste normal. Si la capitolul obezitate infantila cifrele sunt ingrijoratoare, 40% dintre copii fiind obezi.
„Din pacate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea isi doresc sa scape de surplusul ponderal peste noapte si refuza sa inteleaga ca asa ceva nu este posibil. Asa se explica faptul ca peste 80% dintre cei care mi se adreseaza au urmat cel putin o dieta de infometare, au slabit si au crescut apoi in greutate mai mult decat la inceputul dietei„, a mai spus dr. Lygia Alexandrescu.
Pentru ca in aceasta perioada foarte multe persoane tin dieta ca sa poata manca pe saturate de sarbatori sau pur si simplu pentru ca rochia sau costumul sa le vina perfect de Revelion, e foarte important sa se evite cateva greseli alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt: nerabdarea si obiectivele nerealiste.
Studiile arata ca persoanele care slabesc intr-o perioada suficient de lunga se mentin mai bine la greutatea normala. Un ritm de scadere ponderala sanatos este cuprins intre o jumatate de kilogram si un kilogram pe saptamana.
O alta greseala este absenta micului dejun, in conditiile in care consumarea zilnica a unui mic dejun copios este esentiala pentru furnizarea energiei necesara organismului inca de dimineata si pentru prevenirea aparitiei poftei de dulce.
Cantitatea mare de alimente ingerate constituie o alta greseala. Alimentele consumate trebuie contabilizate atat cantitativ, cat si calitativ. De multe ori, e indicat sa se noteze tot ce se consuma si mai ales la ce ora.
Hidratarea insuficienta este o alta greseala, deoarece pentru controlul greutatii si pentru mentinerea starii de sanatate se recomanda un aport mediu de apa de 30 mililitri pe kilogram corp in 24 de ore.
O alta greseala o constituie alegerea sucurilor de fructe in locul fructelor pentru ca sucurile sunt bogate doar in calorii, in timp ce fructele contin si multe fibre.
Continutul mare de grasimi – aceasta greseala poate fi evitata prin citirea atenta a etichetelor produselor, mai ales in timpul unei diete. O atentie speciala trebuie acordata continutului de grasimi saturate si de sodiu.
Excluderea alimentelor preferate nu face decat sa stimuleze pofta fata de aceste alimente si sa produca un sentiment de frustrare. De aceea, se pot consuma ocazional si in cantitati mici aceste alimente.
Consumul exclusiv de salata poate fi o mare capcana, pentru ca in compozitia salatelor exista de multe ori sosuri, branza si crutoane, toate aducatoare de calorii.
Mancatul in oras a devenit si la noi o practica, mai ales in randul persoanelor foarte ocupate. Trebuie inteles insa ca modul de preparare si ingredientele folosite in bucatariile restaurantelor nu sunt dintre cele mai dietetice.
In ceea ce priveste infometarea atunci cand in dieta zilnica exista un numar foarte redus de calorii, mai putin de 1.400, metabolismul incepe sa incetineasca viteza arderilor. In plus, in momentul in care se renunta la infometare, kilogramele se depun imediat si chiar in numar mai mare, sustine dr. Lygia Alexandrescu.
Sursa: Agerpres