Anul Nou vine cu scumpiri la motorină, benzină și utilități iar BNR urmează să ia decizii care ar putea majora ratele la credite imobiliare vor crește.
Analistul economic Mircea Coșea a atras atenția că, deocamdată, românii au văzut criza doar la știri și că urmează să simtă în buzunare efectele acesteia.
Coșea avertizează că majorarea prețului la energie „distruge economia”, în contextul în care unități productive mari se închid, deoarece nu mai pot suporta noile tarife.
Întreprinderile închise generează șomaj, a cărui creștere se grefează pe inflația ridicată.
Și analistul energetic Corina Murafa avertizează asupra creșterii riscurilor pentru consumatorii vulnerabili.
Ea spune că sunt factori obiectivi în virtutea cărora România nu poate ocoli creșterile de prețuri în domeniul energetic.
„Este inevitabil să existe creșteri de prețuri la energie, din cauza inflației, a centralelor vechi care au costuri de producție ridicate și a dependenței de gazul rusesc, scump, și de țițeiul pe care trebuie să îl importăm.
Analist în domeniul energiei: „Guvernul trebuie să lase piețele să funcționeze”
Asta, în timp ce pe piețele energetice globale prețurile sunt în continuă creștere (…) Până la 31 martie prețurile pentru consumatorii casnici sunt plafonate. Nu se știe ce se va întâmpla după aceea, pentru că nu poți să plafonezi și să compensezi la nesfârșit creșterile de prețuri pe cale administrativă.
Guvernul, până la urmă, trebuie să lase și piețele să funcționeze (…)
Există riscul slăbirii protecției pentru consumatorii vulnerabili și riscul ca deconectările permise să fie mult mai frecvente decât se poate în prezent.
Consider că textul directivei europene care urmează să fie transpus în legislația internă conține niște erori care ar fi bine să fie corectate înainte de a fi adoptată ordonanța de urgență (care amendează Legea Energiei)”, a spus analistul energetic Corina Murafa la Antena 3.