Vezi VIDEO – efectele tornadei
Vezi VIDEO – ploi peste Lapus
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
ACTUALIZARE: Fenomene meteorologice extreme au fost semnalate, in seara zilei de azi, 1 iunie, in zona comunei Coroieni. Mai multi copaci au fost doborati de vijelie iar acoperisurile catorva locuinte sunt desprinse, dupa cum au precizat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Din primele estimari, sunt afectate cel putin zece case situate la intrarea in satul Draghia si la Dealu Mare. De asemenea, in catunul Dealul Mare au fost semnalate pagube si la institutiile publice. Autoritatile, care la aceasta ora se afla in teren, au relatat ca peste 50 de pomi sunt scosi pur si simplu din radacina sau sunt rupti la mijlocul tulpinei si ca vantul a smuls sindrila de pe case.
Relatarile au surprins un peisaj aproape apocaliptic, cel putin asa au dat de inteles cetatenii din zonele afectate. Imaginele de la fata locului au fost graitoare, insa nu au putut surprinde panica oamenilor care s-au trezit in mijlocului unui vartej.
“A venit ploaia, pe la ora 17.00, si apoi a aparut o tornada. Da, tornada a fost, exact cum vedeti in Statele Unite. A tinut cred ca vreo jumatate de minut, ca daca tinea mai mult nu stiu ce ne faceam”, a relatat primarul localitatii, Gavril Ropan.
La ora 18.45, in zona vremea se stabilizase. Cerul a ramas innorat, insa vantul a slabit in intensitate. La Coroieni s-au deplasat atat reprezentanti ai ISU, cat si ai Institutiei Prefectului, care monitorizeaza situatia si evalueaza pagubele.
Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Maramures, Dan Buca, aflat la fata locului, fenomentele meteorologice extreme nu au facut victime. Cel mai afectat este satul Dealu Mare, unde tornada a lovit cu putere.
„In zona s-au deplasat numeroase echipaje de pompieri din Targu Lapus, pentru a ajuta la interventii”, a relatat Dan Buca, in direct la Radio Maramures. Acesta a mai declarat ca in catunul Dealul Mare mai multi copaci au fost dezradacinati, iar cateva case au acoperisul deteriorat de vantul violent. Exista anexe gospodaresti de pe care vijelia a smuls cu totul acoperisul. Pagube materiale s-au inregistrat inclusiv la scoala din localitate, care a fost distrus pe o portiune de cativa metri patrati.
„Avem pana in prezent doar pagube materiale. Ne-am deplasat in ambele zone afectate (n.r. – Draghia si Dealul Mare), iar acum urmeaza sa stabilim masurile care trebuie luate de urgenta. La fata locului a venit subprefectul Pamfil Bercean si presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man. De asemenea, este prezent primarul comunei Coroieni”, a spus Dan Buca.
In jurul orei 20.30, in zona s-a pornit o ploaie puternica, care a distrus si ce a mai ramas in picioare prin gradinile oamenilor. Un localnic din Draghia, Calin Crisan, a povestit ca a fost ingrozit de ce a vazut. „Vai, vai… Pai eu, in 52 de ani de viata, nu am mai pomenit asa ceva. Tot o rupt vantul. O luat sindrila de pe casa, mi-o doborat copacii in ograda. Din gradina in care femeia o pus cu grija de toate nu o mai ramas nimic. Prapad, nu alta. Nu o durat mai mult de 5-10 minute. Nici macar nu o plouat. O fost doar vant. Abia acum (n.r. – 20.30) o inceput sa toarne. Amu’ si ce o mai ramas se distruge. Apoi numa’ noua ni se intampla”, a spus barbatul.
Un altul, Radu Puiu, a spus ca nu s-a gandit sa traisca vredodata asa ceva. Nici macar nu a reusit sa vada ce stricaciuni a produs tornada, pentru ca la scurta vreme dupa ce s-a dezmeticit din soc, natura s-a dezlantuit din nou aducand deasupra localitatii nori negri de ploaie. Precipitatii insotite de grindina au inceput sa cada deasupra satului Draghia.
„Acum, mai e cum e, dar inainte a fost ceva de neimaginat. La inceput a fost asa o ploaie obisnuita, care nu anunta ca s-ar intampla ceva rau. Apoi a venit vantul… A venit pe cursul vaii. Eu eram intr-o bucatarie de vara, insa era asa un zgomot… Nu am apucat sa vedem prea multe, pentru ca a durat cateva secunde. A venit parca din senin, a rupt tot si gata! Sincer, nu s-a mai pomenit asa ceva. O tornada de asemenea intensitate nu s-a mai vazut”, a spus Radu Puiu.
Pagubele provocate de tornada care a facut ravagii in mai multe localitati maramuresene vor fi evaluate maine, 2 iunie, de membrii Comitetului Judetean de Urgenta. Un raport preliminar a fost facut imediat dupa producerea violentului fenomen meteo, care a smuls zeci de copaci din radacina si a distrus numeroase acoperisuri. Potrivit subprefectului Maramuresului, Pamfil Bercean, la fiecare casa si anexa distrusa se va face o evaluare.
“Situatia este neplacuta pentru 1 iunie, de Ziua copilului, cand lumea ar fi trebuit sa se bucure. Ei ma bucur ca nu sunt pierderi de vieti omenesti, ceea ce este foarte important. Deocamadata nu avem o situatie exacta, ea urmand sa se faca. Pana acum stim ca sunt cateva case, in jur de sapte, si anexe gospodaresti care au fost dezvelite partial, nu total. Toate au fost acoperite cu etenit, un acoperis usor care a fost ridicat de vant fara probleme. Se vor face evaluarile in teren, iar apoi vom trimite guvernului o nota de fundamentare in care vom prezenta pagubele si vom solicita fonduri”, a spus Pamfil Bercean.
Intr-o informare ulterioara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a precizat ca ”au fost avariate acoperisurile a sase locuinte, cinci anexe gospodaresti (bucati de tigla si eternita smulse de vantul puternic), al scolii si caminului cultural din Dealul Mare. De asemenea, un copac s-a prabusit si a avariat intr-o gospdoarie din Dealul Mare sapte stupi de albine, insa fara a omori insectele”.
Pompierii militari au taiat cu drujbele copacii prabusiti de rafalele puternice de vant, din apropierea gospodariilor si au indepartat materialele de constructie ramase pe acoperisurile gospodariilor si anexelor gospodaresti afectate.
Vijelia a afectat alimentarea cu energie electrica a localitatilor Vima Mare, Vima Mica, Draghia, Dealul Mare si Jugastreni. O echipa de interventie a societatii Electrica a ajuns la fata locului si a remediat, la scurt timp, deficientele din reteaua de alimentare cu energie electrica.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta nu a fost anuntat despre producerea unor fenomene meteorologice periculoase imediate sau sa fie avertizat despre posibilitatea producerii unui asemenea situatii de urgenta.
In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Coroieni, va proceda, in termen de 20 de zile, la evaluarea pagubelor produse.
Intr-un articol publicat recent de eMaramures si intitulat „FENOMENE EXTREME – Minitornade ar putea aparea anul acesta in Baia Mare„, meteorologul maramuresean Eva Hindli avertiza ca vremea va fi foarte de capricioasa in judet, anul acesta, ca efect al poluarii si al defrisarilor masive.
„As putea spune ca vom avea chiar in anul acesta asa-zise minitornade, pentru ca am debutat cu temperaturi foarte mari, aprilie a fost cu diferente mari de temperatura de la o zi la alta si asta inseamna ca iulie va fi si mai fierbinte. In aceste conditii, fiind temperaturi si mai mari, pronosticul pentru formarea tornadelor este cam de 70%”, a declarat Eva Hindli.
Sursa: eMM.ro, Andrei Trif