Vezi VIDEO
Pana nu demult, cei mai multi romani plecati peste hotare, atunci cand se intorceau acasa, scoteau banii de la ciorap pentru a-si reface dantura, iar stomatologii erau supraaglomerati in sezonul estival. Mai nou, insa, cand stranierii revin in Maramures profita pentru a se lasa de fumat. Tratamentul pentru a scapa de pacatosul viciu se ridica la mii de euro in strainatate, in vreme ce in Romania, medicamentele procurate de la Centrele ”Stop Fumat” sunt gratuite.
Inaugurat in 2008, Centrul Antifumat din cadrul Spitalului TBC din Baia Mare are din ce in ce mai multi pacienti. Fie ca nu isi mai permit sa isi cumpere tigari, fie ca isi dau seama la ce pericole se expun, in ultima vreme, au inceput sa apeleze la serviciile centrului antifumat foarte multi maramureseni plecati la munca peste hotare, in special tineri.
“Am avut un pacient care a venit la noi sa se lase de fumat tocmai din Canada. Spunea ca acolo tratamentul pentru o luna depaseste o mie de dolari, asa ca a ramas in Baia Mare doua luni pentru a urma tratamentul gratuit. Acesta nu este insa un caz singular”, a precizat pentru eMaramures.ro Ligia Puiu, medic primar pneumolog in cadrul Spitalului TBC.
Potrivit medicilor, cresterea pretului la tutun a fost cea care i-a determinat pe foarte multi maramureseni sa se lase de fumat. Unii, foarte hotarati, reusesc acest lucru fara medicamente sau ajutor specializat. Fumatorii inraiti sau cei care nu au suficienta determinare se adreseaza insa Centrului Stop Fumat din incinta Spitalului de Pneumofiziologie din Baia Mare.
“In primele luni ale anului 2010, exact in perioada in care s-au scumpit tigarile, am sesizat o crestere considerabila a cetatenilor care apeleaza la noi pentru a reusi sa se lase de fumat. Pe luna, vin cam 30-40, majoritatea tineri. Dintre acestia aproximativ 70% reusesc sa scape de viciu, definitiv”, a declarat pentru eMaramures.ro Sorina Pintea, managerul Spitalului TBC din Baia Mare.
Programul Stop Fumat functioneaza in judetul Maramures din 2008 si este finantat de Banca Mondiala.
“Primul lucru pe care fumatorul trebuie sa il faca este sa completeze un chestionar, care releva gradul de dependenta pe care acesta il are. Asa ne dam seama ce tratament sa ii aplicam. Exista trei tipuri de medicamente, din care unul este pe baza de nicotina, sub forma de plasture.”, a declarat Ligia Puiu, medic primar pneumolog in cadrul Spitalului TBC.
Dupa completarea formularului, fumatorul primeste gratuit tratamentul care i se potriveste cel mai bine. Tratamentul gratuit se ofera timp de doua luni. De asemenea, pentru fumatorii care reusesc sa scape mai greu de viciu beneficiaza si de consiliere psihologica.
Sursa: Calin Dragomir