Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă s-a dublat în ultimul an, majoritatea cazurilor survenind în urma suprasolicitării, a informat, luni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş.
Conform sursei citate, în anul 2021 au fost raportate 26 astfel de cazuri, în timp ce în 2020 au fost doar 13.
„Anul trecut (2021) au fost semnalate şi cercetate 28 cazuri noi de boală profesională, din care 26 au fost confirmate şi două infirmate (…). Din totalul de 26 cazuri declarate, 19 cazuri au fost declarate ca boală profesională prin expunerea la suprasolicitare osteo-musculo-articulară, s-au raportat şi patru cazuri de silicoză, un caz de hipoacuzie, un caz de boala Lyme si un caz de fibroză pulmonară interstiţială”, precizează DSP Maramureş.
De asemenea, în vederea monitorizării absenteismului prin boli profesionale, s-au înregistrat 39 de certificate medicale eliberate cu cod de boală profesională, totalizând un număr de 1.117 zile de incapacitate temporară de muncă, pentru cod de boală profesională.
În anul 2021 au fost monitorizate 30 locuri de muncă ale angajatelor gravide pentru care medicul de medicina muncii a întocmit şi transmis rapoarte de evaluare, deoarece condiţiile de muncă prezentau un risc maternal.
„În cazul a 24 de gravide s-a recomandat schimbarea locului de muncă de către cabinetul medical, iar la şase cazuri reducerea timpului de lucru”, menţionează raportul DSP Maramureş.