Cei care vor să se mai bucure de câteva zile cu soare în natură, pot alege destinațiile ecoturistice din Maramureș.
Aici turiștii pornesc în drumeții la pas sau cu bicicletele, însoțiți de ghizi, escaladează Creasta Cocoșului, vizitează obiectivele turistice din zonă sau atelierele meșterilor populari.
Iar mâncarea face deliciul oricărui pretențios: de la preparate tradiționale până la cele franțuzești, în funcție de gazdele la care ajung.
Aria protejată Creasta Cocoșului este de departe cea mai vizitată zonă, de drumeţii care poposesc pe teritoriul mărginit de râul Mara şi munţii Gutâi. Cei pasionaţi de sporturi extreme pot escalada pereţii din piatră, iar experienţa este fără doar şi poate una unică. Cei care pornesc însă în drumeţii de o zi, pot merge la pas pe potecile marcate de pe Valea Marei. Unul dintre ele, recent inaugurat, este uşor pe parcurs şi de copii.
Turistă: ”Am ales să-i aduc şi pe prietenii noştri în această zonă într-o drumeţie, să cunoască împrejurimile şi zona de sub Creasta Cocoșului care este absolut extraordinară”.
În zonă se află şi biserica din lemn din Desești, monument UNESCO. Datează de la mijlocul secolului al 18-lea, iar în locul de acces şi cel de rugăciune al femeilor sunt pictate scene de la Judecata de Apoi dar şi teme din Vechiul Testament.
Drumeţ: “Maramureşul este un tărâm extraordinar, aici încă întâlnim civilizaţia lemnului. Pe de altă parte patrimoniul natural este atât de deosebit încât merită să vii să vezi tot ce are Maramureşul de oferit”.
Casele din lemn străjuite de porţi uriaşe din lemn sculptat, răsfirate pe colinele văii, sunt puncte de atracţie pentru turişti. Unii meşteri îşi expun lucrările pe pereţii caselor şi pictează sub ochii curioşilor.
Daniel Dulf, localnic: “Turiştii pot să viziteze bisericile de lemn, mocăniţa, Cimitirul Vesel, închisoarea comunistă pe o rază de 50-60 de km au foarte, foarte multe activităţi de făcut şi foarte multe locuri de vizitat”.
Cei care vor să se bucure de preparatele specifice zonei au de unde alege, oferta fiind extrem de bogată.
Iar pentru cei care aleg să înnopteze în zonă, pensiunile aflate la poalele munţilor Gutâi, sunt alegerea perfectă.
Maria Merca, proprietar pensiune: “Pensiunea este catalogată la 3 margarete şi avem 6 camere duble aşezate pe malul râului Mara, la poalele munţilor Gutâi, de pe balcon se vede Creasta Cocoşului. Această cameră este amenajată rustic cu mobilier din lemn făcut de meşteri locali”.
Pentru câteva zile în Maramureș, în funcţie de activităţile plănuite, turiştii trebuie să scoată din buzunare de la câteva sute de lei până la o mie de lei.