Oficialul de la Bucuresti a precizat ca este vorba de un nou program national de sanatate si ca autoritatile locale au un ragaz de doua luni ca sa il puna la punct. Tinta este evaluarea starii de sanatate a populatiei. “Nu e ambitia ministerului, ci e o necesitate”, a precizat ministrul explicand ca va fi vorba de un soi de recensamant.
Programul va fi realizat din sumele stranse la nivel de tara din taxa pe viciu, iar pe spatele tichetelor vor figura mesaje de avertisment privind pericolul pe care il prezinta consumul de tutun si alcool. Nicolaescu a subliniat ca vrea ca din 8 ianuarie, anul viitor, sa poata fi incepute analizele, persoanele urmand sa fie programate de medicii de familie pentru investigatii in functie de datele de nastere.
“Acest program e un drept pe care il acordam romanilor, iar cand e vorba de drepturi, exista si obligatii. Deocamdata nu avem cum sa ii obligam pe oameni la control, dar ne gandim la o serie de sanctiuni pentru cei care nu se vor prezenta. Spre exemplu sa trebuiasca sa plateasca mai mult pentru urmatoarele analize”, a explicat ministrul.
Pe fetele autoritatilor maramuresene prezente la videoconferinta, in mare parte directori din sistemul de sanatate, s-a putut citi nedumerirea, dar nimeni nu a indraznit sa carteasca, mai ales ca Eugen Nicolaescu le-a cerut rabdare pana vor primi documentatia de la Bucuresti si vor avea o noua sedinta in care li se vor da lamuriri.
Seful ministerului sanatatii era convins ca programul trebuie sa mearga si ca, odata implementat, se va realiza la nivel national o baza de date foarte bine pusa la punct cu bolnavii cronic.
“Analizele vor fi facute pe grupe de varste, iar cei care nu au medic de familie vor putea apela la orice cabinet. Medicii vor avea mai mult de lucru, dar vor fi si platiti suplimentar pentru acest efort, pe baza taloanelor pe care le vor primi de la pacienti”, a asigurat ministrul, precizand ca in urmatoarele doua luni, autoritatile sanitare din Maramures, in frunte cu prefectul, vor trebui sa pregateasca acest proiect.
“Numarul de bolnavi cronic va creste in evidente odata cu implementarea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Momentan se cunosc doar partial aceste date, iar pentru dezvoltarea unor programe de sanatate e nevoie de o baza de date reala”, a declarat sefa Directiei de Sanatate Publica Maramures, Dorina Micle.
Ea a mai precizat ca rezultatele programului demarat de Nicolaescu sunt asteptate pe un termen mediu si ca se aproximeaza ca pana la finele anului 2007 aproximativ 80% din populatie ar putea trece prin filtrul analizelor de sanatate. Probleme ar putea sa apara in mediul rural, insa autoritatile de la Bucuresti spun ca s-au gandit la o solutie pentru ca o parte din investigatii sa poata fi facute si in cabinetele medicale de la sate.
Sursa: Larisa Tivadar