Dincolo de toate necazurile care s-au abătut asupra noastră în perioada de după așa-zisa revoluție, cred că trebuie să punem pe primul loc promovarea unor incompetenți în funcții publice de mare răspundere.
Politruci de joasă speță care nu știu să articuleze limba română și o maltratează atunci când scriu două fraze, foști lipitori de afișe electorale, absolvenți de școli particulare pe stil nou, incapabili să gândească dincolo de afacerea pe bani publici care le aduce foloase ilicite, au fost și sunt titularizați pe baza unor concursuri fantomă în fruntea unor instituții importante.
Locul profesioniștilor a fost luat de acești imbecili amorfi care cred că le știu pe toate, că nu trebuie să ai în posesie cunoștințe deosebite pentru a ocupa o funcție majoră, că li se cuvine asta în urma muncii depuse în solda partidului.
După ce instituțiile publice ajung pe mâna acestor derbedeii, accesul profesioniștilor doritori să lucreze la stat este practic blocat de această categorie de lipitori de care nu prea mai poți scăpa, pentru că îi apără Codul Administrativ, special croit de stăpâni pentru protecția loazelor semianalfabete în toate domeniile.
Altfel spus, dacă ajungi angajat la stat nu te mai poate da nimeni afară, pleci doar când vrea mușchii tăi, așa, să moară dușmanii de necaz. Dacă șeful instituției îți desface contractul de muncă, nu trebuie să intri în depresie, faci contestație, ataci decizia în instanță și aștepți, că o faci pe bani. De regulă judecătorii admit plângerile, le dă câștig de cauză și obligă instituția să-l repună în funcție dar și la plata salariilor pentru perioada în care n-a activat fiind angajat pe baricade în căutarea dreptății.
Ce va face apoi beneficiarul proptelelor politice? O să le râdă în nas șefilor adevărați care țin instituția în picioare, îi va îndemna și pe cei de o teapă cu el să se răzvrătească împotriva conducerii pentru că atâta vreme cât aceasta nu deține mijloace legale să-i recompenseze pe cei merituoși și să-i trimită la plimbare pe cei care nu sunt buni de nimic, nimic nu se poate schimba.
Degringolada în care se află societatea noastră este rezultatul bulversării valorilor, a punerii pe margine a celor care au învățat cu adevărat, care au vocație, cunoștințe și voință de a fi în slujba oamenilor, locul lor fiind luat prin „concursuri” măsluite, cu dedicație, unde nu mai contează decât recomandarea venită de la partid.
Să vorbim despre cazuri concrete. După alegerile din 2020 județul Maramureș a ajuns pe mâna liberalilor. Consiliul Județean, prefectura și principalele instituții deconcentrate au fost politizate total. Ori unde s-a putut s-a produs „schimbătura”: Inspectoratul Școlar, Aeroportul, Spitalul Județean, Drumuri și Poduri, Protecția Copilului și multe altele. S-au făcut manevre de culise pentru instalarea unor hăbăuci la Biblioteca Județeană, Ansamblul Transilvania dar, din fericire, n-au mai avut timp să își pună în practică ticăloșiile.
Va rămâne de pomină așa-zisul concurs organizat pentru funcția de manager al Spitalului Județean. Clica liberală l-a adus din județ pe un tovarăș din rândurile lor, ce tocmai reușise să falimenteze unitatea sanitară în fruntea căreia a fost cocoțat, tot de liberali, cu trei ani în urmă. Dacă a reușit acolo, de ce să nu încerce și în Baia Mare.
Cei în temă vorbesc că omul ar avea la bază calificare de tapițer. O meserie nobilă, ca oricare alta de altfel, dar uite că individul n-a rămas în domeniu, să facă performanță adevărată. S-a făcut că face niște studii prin școlile primitoare și degrabă dătătoare de diplome din vecini, dacă există cerere acoperită cu lovele multe, și gata, a devenit economist cu patalama, numai bun de numit în funcții la care nici măcar n-a putut visa vreodată.
Cel care l-a extras din teritoriul și l-a făcut șef peste sănătatea maramureșenilor, peste medici onorabili, profesioniști adevărați, asistenți medicali de excepție și personal auxiliar, a fost un alt produs al școlii de politruci liberali, cu studii făcute după un calapod similar, cu liceu de meserii de unde se aștepta să iasă tractorist.
Fostul tapițer a „concurat” cu un medic primar și un doctor în științe medicale, pe care i-a pus la pământ, adică i-a învins. Râde și șezutul scaunului tapițat de nu se poate opri, că așa minune nu i-a fost dat să vadă. Să ai nesimțirea să umilești doi medici puși alături de un mânuitor de ață, ace și piuneze, să se întreacă pentru ocuparea unei funcții majore din domeniul sănătății, e prea mult.
Sper din toată inima că asemenea scene să nu mai fie posibile vreodată în Maramureș, indiferent de culoarea politică a „stăpânilor” efemeri. Am readus în actualitate povestea asta în speranța că politicienii care au câștigat recentele alegerile să nu repete măgăriile făcute de cei dinaintea lor.