Vezi VIDEO
Persoanele care poarta noua zile la rand martisoarele primite azi, 1 martie, pot spera intr-un an norocos si prosper. In traditia populara exista credinta ca martisorul este ca un talisman care protejeaza de rele. In prima zi calendaristica a primaverii, la rasaritul soarelui, mamele obisnuiau sa prinda de incheietura mainii micutilor un snur impletit cu ata rosie si alba de care prindeau un nasturel ori un banut, astfel incat acestia sa fie imbujorati tot anul si sa nu duca lipsa de nimic.
Etnografii maramureseni sustin ca micutul vestitor al primaverii prins cu snur alb-rosu era daruit pe vremuri mai ales copiilor si fetelor nemaritate, tocmai pentru a-i feri de boli si necazuri. Treptat, obiceiul s-a extins, iar martisoarele erau oferite deopotriva tinerilor si batranilor, fie femei ori barbati. In Maramures, doar in zona Borsa se mai obisnuieste sa le fie dat si celor de sex masculin, dar putini indraznesc sa il poarte.
„Se poarta cel putin noua zile. Trebuie purtat neintrerupt si atunci cu siguranta vei fi sanatos. In vechime era purtat pana la sfarsitul lunii martie, iar cand se dadea jos era agatat intr-un copac frumos sau pe o tufa de trandafiri”, a explicat etnograful Janeta Ciocan.
Pana sa ia diverse forme, martisorul era, de fapt, o impletitura simpla. Maria Salajan, o artizana din Maramures care confectioneaza astfel de obiecte, a spus ca odinioara martisoarele se faceau din lana alba si rosie. „Se impleteau si dupa aceea se punea un nasturel sau ce mai era la indemana prin casa. Erau foarte frumoase martisoarele„, a spus creatoarea populara.
Snurul alb semnifica zapada, iar cel rosu, soarele care o va topi, dupa cum sustin etnologii. Acestia au mai spus ca firele mai simbolizeaza barbatul si femeia, mai precis uniunea dintre ei. Potrivit specialistilor, de snurul oferit de Martisor s-a agatat intai o piatra gaurita, apoi un nasturel sau un banut, pentru ca azi sa fie transformat doar intr-un accesoriu pe creatii mai mult sau mai putin inspirate.
Sursa: Anca Popescu