Vezi VIDEO
Casele mici din lemn, cu ferestre minuscule, acoperis din paie si poarta sculptata in lemn au devenit o raritate in Maramures. Arhitectura traditionala maramureseana nu mai este la fel de indragita ca acum cateva generatii, astfel ca atunci cand locuitorii satelor din judet vor sa isi modernizeze sau sa isi construiasca o casa noua apeleaza la tigle metalice, balustrade de inox si culori cat mai stridente. Arhitectii trag un semnal de alarma si spun ca, impreuna cu autoritatile locale, trebuie sa fie impus cu fermitate un set de reguli si tehnici de constructie care sa fie respectat, pana ce arhitectura specifica Maramuresului nu va ajunge doar o amintire.
Numerosi turisti romani, dar si straini, se intorc dezamagiti dupa ce viziteaza Maramuresul. Casele traditionale maramuresene, faimoase in intreaga lume, incep sa fie din ce in ce mai rare si, mai mult decat atat, in locul lor apar constructii de prost gust, care socheaza prin colorit sau materialele folosite. Arhitectii sustin ca acest fenomen a luat amploare in ultimii ani si, de aceea, trebuie ca autoritatile din fiecare localitate sa fie mai restrictive si mult mai atente la ceea ce se construieste sau la cum se modernizeaza casele.
“Noi deja, de o vreme, accentuam ca exista o legislatie care, daca ar fi respectata, lucrurile ar fi mult mai bune. Aproape toate localitatile au Planuri Urbanistice Generale, care cuprind, mai in detaliu sau mai putin, niste norme, reguli arhitecturale care ar trebui respectate pentru zona respectiva. Repet, mai detaliate sau nu, nu are importanta, dar, daca macar astea ar fi respectate, eu zic ca am fi pe o treapta superioara”, arata arhitecta Laura Zaharia, membru in Ordinul Arhitectilor filiala Nord Vest.
Arhitectii atrag atentia ca de multe ori proiectele de constructie sunt aprobate, dar dupa aceea nu mai sunt respectate in executie si nimeni nu verifica ce s-a facut sau sa ia masuri impotriva abaterilor. Mai mult decat atat, specialistii in arhitectura spun ca exista situatii in care proiectul de constructie se aproba dupa ce casa este terminata.
Pentru a incerca sa salveze arhitectura traditionala maramureseana, arhitectii au demarat o colaborare inca de acum cativa ani cu primariile din cateva sate maramuresene. Acestia au venit cu ghiduri de realizare a unor case noi care cuprind elementele de constructie tipic maramuresene, venind in sprijinul celor care vor sa isi faca o casa cu solutii care imbina traditionalul cu modernul. Totodata, si organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) a initiat in urma cu un an un proiect de colaborare intre mai multe organizatii, institutii publice si societati comerciale, care are mai multe obiective, unul dintre acestea fiind pastrarea si valorificarea patrimoniului arhitectural si cultural traditional.
„Am lucrat deja in sensul acesta, din 2009. Pentru comuna Budesti am pregatit un catalog cu case in stil traditional si niste reguli arhitecturale care trebuie respectate atunci cand se construieste in zona. Tot in cadrul programului, am facut si un studiu pentru niste propuneri de reabilitare a caselor traditionale, prin care am incercat sa demonstram ca se poate trai confortabil si in casele traditionale”, povesteste arhitecta Laura Zaharia.
Primarul comunei Budesti, Liviu Tamas, sustine ca la nivelul comunei pe care o administreaza se incearca pastrarea arhitecturii traditionale specifice acestei zone, prin impunerea unor metode de construire, dar si prin oferirea unor exemple concrete de modele de case traditionale. De multe ori insa autoritatile locale se confrunta cu ideile preconcepute ale oamenilor, care nu sunt dispusi sa renunte la modelele de case pe care le vad in strainatate si pe care vor sa si le faca si ei. Cu toate acestea, uneori se ajunge la un compromis.
„In cadrul Planului Urbanistic General, am impus un set de masuri care sa opreasca la un moment dat sa spunem un « dezmat » al constructiilor care nu au specific traditional si, mai mult decat atat, tot la nivelul primariei am facut un proiect in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Maramures, in care am facut 10 tipuri de case traditionale, cu specific maramuresean, case care sunt date celor care vor sa isi construiasca o casa noua pentru a le avea ca si model. Nu intotdeauna oamenii imbratiseaza aceste modele de case, dar de la ceea ce doresc ei si pana la aceste case gasim o cale de mijloc, astfel incat casa sa nu arate iesita din comun in comparatie cu arhitectura specifica locala”, explica primarul comunei Budesti, Liviu Tamas.
Autoritatile locale arata ca este dificil sa ii constranga pe oameni sa isi construiasca locuintele intr-un anumit fel, pentru ca se lovesc de refuzul categoric al acestora. Dar incearca sa ii constientizeze ca este necesar ca fiecare sa faca ceva pentru pastrarea stilului arhitectural specific maramuresean. In unele cazuri, in care au fost construite case extravagante sau fara autorizatie, au fost aplicate amenzi, iar cu unii localnici s-a ajuns si in instanta din cauza constructiilor pe care le-au ridicat.
Sursa: Gabriela Kuhajda