Vezi VIDEO
“Salvati brandul maramuresean” e strigatul autoritatilor maramuresene care au concluzionat abia dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist ca Maramuresul incepe sa-si piarda autenticitatea. In plus, mai-marii judetului sustin ca exista legi care sa protejeze arhitectura traditionala, dar nu exista suficienta “determinare” pentru a se stopa constructiile moderne care nu au de-a face nimic cu stilul arhitectural caracteristic acestui spatiu mirific care este Maramuresul. In acest sens, reprezentantii Prefecturii Maramures sunt decisi ca in 2015 sa constituie o comisie formata din oameni de cultura care va inventaria monumentele judetului, dar si gospodariile taranesti autentice.
Maramuresul a fost definit deseori ca fiind “o tara a lemnului”. Bisericile de lemn raman “cartea de vizita” a judetului, fiind considerate adevarate opere de arta din tezaurul romanesc. Peisajul arhitectural din Maramures e intregit de gospodariile taranesti din lemn, care devin insa, de la an la an, o raritate. Oamenii de cultura dar si autoritatile si-au dat seama ca trebuie gasite solutii pentru ca autenticitatea Maramuresului sa nu devina istorie. Reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Maramures au semnalat ca e obligatoriu ca in momentul eliberarii autorizatiilor de constructie sa se impuna respectarea stilului arhitectural traditional.
“Speram ca intr-o zi administratia judetului sau Guvernul Romaniei va reusi sa poata face in asa mod incat autorizatiile de constructie care se elibereaza sa impuna si particularizarea stilului dupa traditie. Acest lucru e nevoie sa-l realizam, aici este cheia: autorizatia de constructie. Daca am putea sa incarcam aceasta autorizatie de constructie cu anumite obligatii stilistice in ce priveste zonele etnografice si traditionale ale Romania atunci vom gasi solutia sa pastram satele”, a punctat directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Maramures, Ioan Marchis.
Autoritatile maramuresene recunosc ca nu mai este timp de pierdut si ca e nevoie sa se intervina pentru “a nu uita ceea ce suntem noi, un spatiu de miracol”. Mai mult, reprezentantii Prefecturii Maramures considera ca exista parghiile legale pentru a se face ceva in acest sens, numai ca nu exista suficienta “determinare” pentru a se impune regulile necesare.
“Daca n-am reusit inca sa avem un dialog si o determinare noi, maramuresenii, sa oprim distrugerea brandului maramuresean posibil ca vom face numeroase sedinte de colegiu si ne vom bucura de aceste biserici. Acest subiect e unul atat de important pentru noi, maramuresenii, si administratie incat strigatul meu nu se va opri aici. Daca cineva spune ca trebuie legi, legile exista, daca trebuie determinare, determinare exista, dar cineva trebuie sa si le asume. Daca pui piciorul in prag si spui «domnule, nu poti construi decat in felul acesta», posibil ca nu vei avea foarte mare publicitate, dar e posibil sa opresti acest dezastru”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Pentru a exista o evidenta clara a gospodariilor taranesti autentice dar si a monumentelor judetului, autoritatile maramuresene au aratat ca in 2015 va fi constituita o comisie formata din oameni de cultura care va inventaria aceste bunuri. La final va fi creata o baza de date pentru a se sti ce a mai ramas “din satul maramuresean”.
Sursa: Camelia Tocaci