Vezi VIDEO
Colindatori veniti tocmai din Vrancea au ajuns, in aceste zile, in Baia Mare. Tobele, fluierele si strigaturile lor s-au putut auzi pe principalele artere din municipiu, iar “Capra” a jucat pentru toti aceia cu dare de mana care s-au oprit din drum si le-au ascultat urarile de sarbatori colindatorilor vranceni.
Zeci de baimareni s-au oprit astazi, 21 decembrie, pentru cateva momente, din goana pregatirilor de sarbatori pentru a admira jocul traditional al “Caprei”. Uratorii din Vrancea au facut un popas si in Piata Revolutiei, unde au incins un dans si au chiuit cat i-au tinut puterile.
“Am venit cu uratul tocmai din Vrancea, cu traditia, noi asa venim in fiecare an la Maramures, in Baia Mare, ca aici sunt oamenii iubitori de aceasta traditie. Sa stiti ca n-am venit numai cu caprita! Avem Mos Craciun, piticii Albei ca Zapada, cate unul din fiecare”, a arata Ionut Oprea, unul dintre membrii grupului.
“Mi-a placut foarte mult. Intotdeauna, in fiecare an i-am vazut. Copiii sunt cei care se bucura cel mai tare iar eu mereu cand ii vad simt ca se apropie sarbatorile”, a spus baimareanca Maria Andreica.
Colindatorii din Vrancea sustin ca, an de an, fac un adevarat tur al tarii, poposind prin cele mai mari orase. De 15 ani, vin in Baia Mare sa le ureze maramuresenilor sarbatori fericite, in ciuda faptului ca, in ultima perioada, nu mai reusesc sa isi umple caciulile cu bani.
“Castigam mult, putin, noi tot venim, da’ fata de anii anteriori se simte criza…”, a mai completat acesta.
Colindatorii vranceni le-au facut si o urare cititorilor si telespectatorilor eMaramures:
“Caprei ii place sa distreze lumea, sa ii inveseleasca. Si sa stiti ca asta e capra, nu e tap! La multi ani, sarbatori fericite!”
In traditia romaneasca, capra arata daca vremea va fi buna sau rea in anul ce vine. Obiceiul este laic, insa jocul caprei a devenit un adevarat ritual in mediul rural, menit sa asigure bogatie in gospodarie.
Sursa: Anca Popescu