Vezi VIDEO
Zeci de baimareni apeleaza la chiuzbaieni pentru curatenia de Pasti. Nu e vorba de firme de cleaning, ci de traditionalele valtori. Oamenii isi duc covoarele, cergile si chiar si hainele groase la aceste „spalatorii arhaice”, spunand ca tehnica veche o depaseste cu mult pe cea a curatatoriilor moderne.
In fiecare primavara, zeci de baimareni, si nu numai, apeleaza la chiuzbaienii care si-au facut valtori pe cursul raului ce trece prin mijlocul satului, pentru a-si spala covoarele. Inainte de Sarbatorile Pascale, pe Valea Chiuzbaii pot fi vazute intinse la uscat, pe kilometri intregi, covoarele spalate in valtori.
Mestesugul este stravechi si se folosea, demult, pentru indesarea tesaturilor de lana. Dupa ce erau scoase din razboiul de tesut, covoarele, cergile sau gubele erau puse ”la valturat” pentru mai multe ore, chiar zile. Astfel, acestea capatau o calitate superioara, fiind mult mai rezistente.
„Mai mult se tin gubele si cergile in valtoare, cate o zi, doua, trei, pana ajung la dimensiunea normala. Popular, se zice ca se valura. Dupa ce le scoti de la razboi, daca nu le bagi acolo, nu-s bune. Nu-s de calitate. Tesaturile is mai late si dupa aia se dau la valtoare pana ajung la dimensiunea normala”, explica Marioara Avram, o chiuzbaianca detinatoare de valtoare.
In timp insa, scopul caruia ii serveau valtorile s-a adaptat cerintelor oamenilor. Pentru ca se bazeaza principiul de functionare al masinii de spalat, chiuzbaienii s-au gandit sa le foloseasca la spalarile grele, respectiv ale covoarelor si presurilor din casa. Astfel, in special inaintea sarbatorilor, dar si in cursul verii, cand cei mai multi se apuca de curatenia generala, valtorile sunt prea putine pentru numarul celor care apeleaza la ele. Curatarea unui covor costa in jur de 10-15 lei, in timp ce la o curatatorie, acelasi serviciu e platit chiar triplu.
„Anul asta is Pastile mai repede, da’, de obicei, vin cam 20, 30 de oameni inainte de sarbatori. Depinde si de vreme, si de cum is sarbatorile. Intai sa baga in vlatoare, apoi sa scot pe platoforma si se fac cu detergent, daca ii nevoie. Daca nu, nu. Mai mult sapun de casa ii mai indicat, ca nu polueaza. Sa pun pe platforma, sa dau cu peria, sa freaca bine si apoi sa arunca inapoi la lipezit”, mai spune Marioara Avram.
Valtorile se construiesc pe raurile repezi, de munte, unde apa este deviata si se varsa intr-o cuva realizata din doage de lemn, asemenea celor folosite la confectionarea butoaielor. Valotoarea are doagele rare, lasand apa sa iasa printre ele, mentinand astfel nivelul constant al apei. Viteza cu care apa intra in cuva conica face ca aceasta sa produca un vartej asemanator celui din masina de spalat moderna. Istoricii spun ca valtoarea este printre primele instalatii folosite de om.
Sursa: Angela Sabau