Vezi VIDEO
Ii si camasi scoase din lazile de zestre ale bunicilor si strabunicilor au fost expuse astazi, 24 iunie, la Bastionul Macelarilor, pentru a celebra cea de-a doua editie a Zilei Universale a Iei. Obiectele de imbracaminte traditionale spun povesti vechi de cateva generatii despre modul de realizare al acestora, dar si despre evenimentele la care erau purtate. Totodata, cu aceasta ocazie, Bastionul Macelarilor gazduieste si o expozitie de carte, volumele facand referire la mestesugul cusutului, la motivele populare si la tehnicile utilizate la crearea modelelor de ii din trecut.
Camasi de femei, barbati si copii, specifice fiecarei zone etnografice a judetului Maramures, au fost expuse la Bastionul Macelarilor cu ocazia celei de-a doua editii a Zilei Universale a Iei, sarbatorita de romanii din toate colturile lumii. Persoanele dornice sa afle mai multe informatii despre semnificatia iei in cultura populara maramureseana, dar si sa vada diferite modele de tesaturi si broderii, au ocazia sa faca acest lucru vizitand cele doua expozitii dedicate acestui tip de articol vestimentar.
„Pentru toti vizitatorii am pregatit doua expozitii: o expozitie de carte, care se refera la mestesugul acului si la tehnici de decor si ornamentare a camasilor traditionale populare si o expozitie, sus in spatiul expozitional, de camasi populare traditionale, de ii. Am incercat sa cuprindem – sa aducem camasi – din cele patru zone etnografice ale actualului judet Maramures”, a precizat Oana Lesiu, sef birou Bastionul Macelarilor din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
O parte dintre iile expuse provin din colectii particulare ale unor localnici din Maramures care le uitasera prin cuferele bunicilor. Cateva artizane au vrut sa scoata la lumina frumusetea lucraturilor de pe iile vechi chiar si de un secol, astfel ca le-au reconditionat si le-au adus in aceasta expozitie.
“Is camasi vechi, de-a bunicii, de-a mamei mele, vechi la 70-100 de ani. Le-am gasit prin lazi, dar foarte greu le-am putut reconditiona. La noi, la sat, lumea intr-o vreme toate le-a aruncat, le-a aprins… Am scotocit prin lazi si am facut cum am putut sa le pot aduce sa fie vazute. Oricum sunt vechi, dar ce imi pare acuma mai bine, este ca tineretul incepe sa poarte costumele traditionale”, a povestit o artizana din Berinta, Livia Sovre.
Organizatorii acestui eveniment arata ca, pe langa familiarizarea locuitorilor de la oras si a strainilor cu portul popular maramuresean, expozitiile isi propun sa reinvie traditia de a purta ia traditionala.
Cartile expuse provin din colectiile Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, iar iile au fost aduse de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, dar si din colectiile particulare ale mesterilor populari care activeaza la Bastionul Macelarilor.
Expozitiile raman deschise pana la finalul acestei saptamani, putand fi vizitate in fiecare zi.
Sursa: Gabriela Kuhajda