Vezi VIDEO
In aceasta seara copiii isi verifica ghetutele pentru a vedea ce cadouri le-a adus Mos Nicolae. Conform traditiei, din pachetel nu trebuie sa lipseasca dulciurile dar nici nuielusa. Contrar opiniei generale, batul lui Mos Nicolae nu are scopul de a speria copiii ci acela de a-i purifica pe cei care se ating cu el. Modernismul a atins insa si acest simbol care, in loc sa fie din lemn, este realizat tot mai mult din plastic si hartie.
In 6 decembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae. Este prilej de sarbatoare deopotriva pentru cei mici, care asteapta daruri, cat si pentru cei mari. Conform legendei, Mos Nicolae este pazitorul cerului de miazazi, este in acelasi timp si mosul cel rau dar si cel bun. Nicolae are un loc important in credinta populara, acela de a arunca soarele pe cer pentru a face lumina si a invinge intunericul. Incepand din aceasta noapte, ziua se mareste putin cate putin.
Etnologul Delia Suiogan ne da cateva explicatii: „Mos Nicolae este batranul, batran, cu barba alba si vine pe un cal alb. Si ar fi foarte bine daca din noaptea aceasta ar incepe sa ninga. Pentru ca altfel Mos Nicolae isi va schimba calul cu unul negru si iarna va fi una lunga, cu multa zapada si foarte grea. Daca el vine pe calul cel alb atunci Sfantul Ion va veni pe calul cel negru. Adica iarna va fi usoara si doar atat cat trebuie pentru grane, cum zice romanul”.
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este cu precadere asteptata de cei mici. Acestia vor primi, daca au fost cuminti, dulciuri si mici atentii iar daca au facut si nazbatii parintii le vor pune o nuielusa. Cu toate acestea, nuielusa nu are in semnificatia ei originara nimic punitiv.
„Si ii speriem pe copii cu acest Mos Nicolae de tip bota, nuia. Trebuie sa ne daruim unul altuia aceasta nuia, indiferent ce varsta avem, ce sex avem, pentru ca bota aceasta, lovindu-ne reciproc cu ea, produce un transfer de vegetal, de putere, care prin intermediul acestui mos darnic il primim inclusiv pe verticala noastra, de la cer adica”, mai spune Delia Suiogan.
Modernismul a atins insa si traditionalele nuieluse. Cu toate ca acestea ar trebui sa fie din lemn, majoritatea celor intalnite pe tarabe sunt din plastic si hartie. In Baia Mare, acestea se vand cu preturi curpinse intre 1,5 si 5 lei, in functie de complexitate si de celelalte elemente care le orneaza. Doamna Maria este printre putinele comerciante care mai vine cu nuielusele de lemn, luate de ea din copac si ornate. Acestea sunt si cele mai ieftine, daca nu au prea multa beteala sau mici „mosi” aplicati, se dau si cu un leu bucata.
„Nuiaua trebuie sa fie de mar, de prun, de cires, visin, adica un pom fructifer, un pom care rodeste. Si romanii mai stiau un lucru. Nuiaua trebuia sa aiba trei noduri de rod. Pentru ca rodul acela urma sa se transfere asupra noastra, adica anul care vine sa stea sub semnul beneficului,” a adaugat etnologul.
Mos Nicolae este o personificare populara a Sfantului cu acelasi nume. Acesta a fost episcop de Myra, aparator al credintei in Iisus si recunoscut ca sfant de la inceputul secolului al XVI-lea.
Sursa: Sonia Rajnita