Vezi VIDEO
Traditia spune ca pestele nu trebuie sa lipseasca din meniul ales pentru noaptea dintre ani. Vanzarile de peste proaspat au crescut la pastravariile din Maramures si cu 70% in aceste zile. Daca alegem sa cumparam peste congelat, trebuie sa fim atenti la culoarea si aspectul acestuia, ca sa nu luam unul invechit sau chiar alterat. De asemenea, procentul de gheata trecut pe eticheta ne va lamuri cu privire la cantitatea efectiva de carne cu care vom ramane.
Conform traditiei, pestele trebuie sa fie primul aliment consumat in noul an. Asta deoarece superstitia ne spune ca astfel ne vom strecura printre greutati la fel de usor cum inoata pestele in apa. La pastravarii este agitatie mare in aceste zile. Toata lumea este ocupata. Clientii vin unul dupa altul pentru a achizitiona macar un peste de persoana pentru masa de Revelion.
„Este foarte bun pestele. Veniti sa gustati. Trebuie neaparat sa avem pe masa de Revelion macar 2- 3 bucati de peste sau mai bine 2-3 kg”, a spus Ioan Molnar , care tocmai a achizitionat pestii pentru masa de Revelion.
Si domnul Nicu a venit sa achizitioneze peste direct de la pastravarie pentru ca „nu se poate masa de Revelion fara peste. Trebuie sa il avem neaparat pe masa.”
Mirela Roman, administator al unei pastravarii din oras, confirma ca „in aceasta perioada vanzarile au crescut cu aproximativ 60-70% fata de celelalte perioade ale anului. Noi suntem pregatiti cu pastrav proaspat, viu, la 24 lei pe kg, direct de la bazin. Este un mare avantaj pentru clientii nostri pentru ca au certitudinea ca pestele este proapsat. De asemenea, oferim icre de pastrav, care sunt o delicatesa, si in acelasi timp este specialitatea casei. Pe deasupra mai avem un alt produs care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion: pastravul afumat. Noi oferim pastrav afumat la lemn de fag, facut aici de noi, natural suta la suta.”
Pentru o portie de icre , care are aproximativ 180 de grame, trebuie sa platiti 12 lei, iar pastravul afumat costa 55 lei /kg.
Cei care opteaza pentru produsele congelate, trebuie sa verifice cu atentie eticheta dar sa fie atenti si la modul in care arata produsul.
„In primul rand, trebuie sa fie atenti la aspectul exterior al pestelui pentru a aprecia starea de prospetime. Un peste care prezinta mazga pe el sau are corpul lipicios nu este un peste proaspat. De asemenea, pestele ai carui solzi se desprind cu usurinta, care are branhiile inchise, care nu are ochii limpezi nu este un peste proaspat si trebuie sa refuze sa cumpere acel peste”, a informat Olivia Ardelean, comisar sef in cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Maramures.
Pentru a va feri de surprize neplacute trebuie sa verificati procentul de gheata care este scris pe eticheta.
Sefa de la Protectia Consumatorului Maramures a precizat ca „Daca procentul de glazura este 40% inseamna ca dupa decongelare, aproape jumatate din cantitatea pe care au cumparat-o este apa. Eu le recomand sa cumpere peste care are procentul de glazura cel mai mic 5%, 9%, pentru ca atunci cantitatea de apa care rezulta in urma decongelarii este mai mica. In cazul in care decongeleaza pestele acasa si constata ca a rezultat o cantitate mai mare de apa, sa pastreze bonul si sa vina sa depuna la noi reclamatia. (n.r. sediul OPC Maramures)”
Ofertele magazinelor si pastravariilor sunt extrem de variate si satisfac toate cerintele si gusturile: exista peste autohton sau peste din import, de apa dulce sau sarata. De asemenea, putem achizitiona pestele viu, congelat, marinat sau in diferite variante de conserva.
Sursa: Sonia Rajnita