Vezi VIDEO
Maramuresul trece printr-o adevarata drama arhitecturala. Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania considera ca in judet se intampla o „mutatie ireversibila” in privinta pastrarii traditionalului in stilul arhitectural al gospodariilor. Specialistul e de parere ca nici macar nu ne putem astepta la o revenire la traditie, atata timp cat oamenii nu-si schimba mentalitatea si nu inteleg sa puna accent pe valori.
Au plecat spre alte zari pentru o viata mai buna, insa odata intorsi acasa, maramuresenii au uitat complet de traditie. In locul caselor de lemn care starneau admiratia turistilor, oamenii si-au construit vile moderne, asa cum au vazut in alte tari. Nici macar in mediul rural nu mai e pastrat specificul local. Printre gospodariile mici si cochete au rasarit gospodariile impunatoare, cu termopane si mult inox. Peisajul e unul dezolant pentru turisti, iar specialistii au ajuns la concluzia ca Maramuresul a fost „agresat din punct de vedere arhitectural”.
„Iata cum oamenii din mediul rural au plecat spre alte zari sa munceasca, sa castige si sa-si faca un trai. In momentul in care s-au intors acasa au construit lucruri asa cum n-au vazut nicaieri, asa cum au inteles ei in mintea lor ca ar fi o viata mai buna si au ratat, au gresit si asta e Maramuresul: o ratare, o drama sociala inainte de a fi o drama arhitecturala si de patrimoniu, care a insemnat o deruta generala a unei zone, a unei regiuni si a unei tari”, a punctat presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas.
Seful arhitectilor din Romania considera ca nici macar nu mai e cale de intoarcere, pentru ca oamenii sunt prea ancorati in modernism si au uitat sa-si mai respecte si sa-si iubeasca valorile. Despre o minune nici nu poate fi vorba, deoarece trebuie schimbata intai mentalitatea localnicilor, care trebuie din nou sa invete sa-si pretuiasca traditia si identitatea.
„Aceasta drama inseamna faptul ca oamenii locului, dintr-o eroare, dintr-o directie spre care s-a indreptat aceasta societate, nu-si mai iubesc propriile valori, nici nu mai reusesc sa discearna asupra lor. Si atunci au pornit de aproape 25 de ani catre altceva, catre un tel ambiguu, necunoscut, care inseamna noile constructii si care au impanat satele traditionale. Fiecare poate face ceva, dar sa nu ne asteptam la minuni. Minunea trebuie sa porneasca din capul fiecaruia, iar minunea care poate sa duca lucrurile catre bine in tara aceasta se numeste educatie si cultura”, a concluzionat Serban Tiganas.
In ce priveste legislatia, arhitectul e de parere ca nici macar aceasta nu poate sa schimbe ceva in bine. In Romania, legea e interpretabila si prea toleranta, astfel incat oamenii fac ceea ce vor. Abia dupa zeci de ani si doar printr-o educatie solida, care ar face ca generatiile viitoare sa inteleaga ceea ce e valoros, s-ar mai putea reveni la ce a insemnat candva Maramuresul, a adaugat presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
Sursa: Camelia Tocaci