Vezi VIDEO
In tinutul de poveste al Maramuresului exista locuri de un farmec aparte, zone in care timpul pare ca s-ar fi oprit in loc, pentru ca totul a ramas la fel ca si in urma cu sute de ani. E un univers arhaic in care existenta omului e desprinsa parca dintr-o alta lume, una in care calmul, linistea si simplitatea au ramas nealterate.
Localnicii din zona Prelucilor par sa se fi izolat de societatea dezlantuita si de agitatia urbana in care omul pare ca nu mai are timp nici macar sa indrepte o privire spre cer. Aici, in tinutul Prelucilor a fost gandit un proiect menit sa conserve traditionalismul si specificul zonei. Casele batranesti, unele cu o existenta de peste 200 de ani, vor fi restaurate, iar apoi vor prinde viata pentru ca aici vor fi duse mai departe mestesugurile locale invatate din mosi stramosi.
Intre Chioar si Lapus exista o zona plina de mistere in care „salbaticia” locului intregeste frumusetea tinutului in care oamenii au invatat ca nu trebuie sa devina altfel de cum au fost strabunii lor, ci din contra trebuie sa-si pastreze demnitatea si sa mentina vie „comoara” ce le-a fost lasata mostenire. Aici, pe culmea Prelucilor, e imposibil sa nu ramai surprins si totodata fascinat de frumusetea unica a locului. Pentru ca localnicii de aici sa nu fie „sedusi” de modernismul care pune stapanire din ce in ce mai mult pe toate zonele incarcate de traditionalism ale Maramuresului, reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare si Promovare a Turismului Rural Maramures au gandit un proiect menit sa conserve autenticitatea locului.
Din 2013 s-a inceput identificarea caselor batranesti cu acoperis din paie, in timp acestea urmand sa fie restaurate si conservate. Totul se intampla in cadrul proiectului „Satul de dincolo de Nord”, autofinantat de Asociatia de Dezvoltare si Promovare a Turismului Rural Maramures, dar care din acest an a primit bani si din Fondul Cultural National.
„Acolo este un platou superb, este o zona aparte. Acolo am identificat pana acum peste 40 de gospodarii batranesti sau taranesti, batranesti sunt casele in care se mai sta. Sunt gospodarii de peste 200 de ani, unde traiul se duce aproape in aceleasi conditii si aceste gospodarii erau expuse pericolului de a fi demolate, de a fi vandute, de a fi mutate de acolo”, a explicat presedintele Asociatiei de Dezvoltare si Promovare a Turismului Rural Maramures, Viorel Coroian.
Proprietarii gospodariilor batranesti au o singura obligatie sa nu le demoleze sau sa nu le instraineze. „Tocmai am venit in aceasta formula de a stopa intr-un fel anume distrugerea lor si demolarea printr-un program de a implementa cu gazdele impreuna si a intocmi un contract de parteneriat intre organizatie si proprietari. Conceptul era sa schimbam, sa incepem un proiect nou de conservare a lor in primul rand, de restaurare si apoi de promovare in circuitul turistic. Am ajuns in prima faza sa intocmim baza de date, sa facem contractele respective, clauza principala este ca gazda sa nu demoleze, sa nu vanda, sa nu instraineze aceste gospodarii”, a spus Viorel Coroian.
Pana acum au fost restaurate opt case din cele 40 care au fost identificate pana acum si care au pastrat arhitectura traditionala. „In 2013 am inceput proiectul, in 2014 am reusit sa restauram un numar de opt gospodarii, opt case carora li s-a dat culoarea adevarata, albastrul de marin sau mieriu cum se zice in zona tarii Lapusului, tara Chioarului. Casele sunt situate in mai multe catune, sate de pe platoul Prelucilor, aici pot aminti Preluca Noua, Preluca Veche, Aspra, Dealul Corbului, Codru Butesei, Intrerauri”, a precizat Viorel Coroian.
Toate aceste gospodarii vor prinde viata, pentru ca aici vor fi duse mai departe mestesugurile locale: de la realizatul acoperisurilor din paie, pana la construirea cuptoarelor de paine .
„Ideea este sa continuam prin restaurarea acestor constructii si sa implementam in continuare, sa asiguram mestesugul local: mestesugul acoperisurilor cu paie, dranetitul, cuptoarele cu paine. Am si incercat, am dezvoltat acest segment si am vazut ca are rezultate bune printre care unele dintre gospodarii pot fi incluse in circuitul turistic ca si case traditionale cu servicii pentru turism.
Au fost alese casele in care se sta, sunt vreo 3-4 gospodarii, case cu o vechime de aproape 200 de ani, care sunt locuibile si stau familiile acolo, acestea au fost prioritare, urmand ca sa sa le pastram, sa le schimbam acoperisul, sa constientizam populatia, comunitatea din zona respectiva ca paiele de grau sau ovaz trebuie secerate intr-o alta forma, sa fie lungi, sa se poata lucra cu ele”, a adaugat reprezentantul Asociatiei de Dezvoltare si Promovare a Turismului Rural Maramures.
Reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare si Promovare a Turismului Rural Maramures sunt convinsi ca mentinand traditia locului, turistii vor fi atrasi sa viziteze culmea Prelucilor, iar atunci cand vor pleca acasa vor duce mai departe o farama din frumusetea si din trairea autentica a localnicilor de aici.
Sursa: Camelia Tocaci