In fiecare an, in luna septembrie se sarbatoreste Ziua Diplomatiei Romane, pentru omagierea traditiei diplomatice romanesti si pentru stimularea activitatii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, data fiind stabilita de ministrul de externe. Organizarea acestei zile a fost instituita prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei, art. 61.
Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, organizata la Palatul Cotroceni, 2013
Incepand cu anul 2005, Ziua Diplomatiei Romane s-a sarbatorit la 1 septembrie, in preajma Reuniunii Diplomatiei Romane, organizata anual de Ministerul Afacerilor Externe, eveniment dedicat Corpului diplomatic si consular roman, fiind un bun prilej pentru evaluarea activitatii diplomatice desfasurate in ultimul an si pentru stabilirea principalelor directii de actiune pe termen mediu si lung. La acest eveniment participa inalti demnitari ai statului roman: presedintele Romaniei, prim-ministrul, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, membri ai Guvernului si ai Parlamentului, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, sefii de misiuni diplomatice ai Romaniei, consuli generali, directorii institutelor culturale romanesti, reprezentanti ai corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic si de afaceri, mass-media. Agenda cuprinde cele mai importante teme de politica externa din ultimul an de activitate al diplomatiei romanesti, precum si provocarile cu care se confrunta corpul diplomatic si consular al Romaniei in functie de transformarile din mediul politic international.
In cadrul reuniunii, sunt acordate ordine si medalii diplomatice membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei pentru contributii meritorii la afirmarea diplomatiei romanesti pe plan international, in conformitate cu prevederile art. 62 din legea amintita mai sus.
Reuniunea Diplomatiei Romane din 2014 a fost organizata in perioada 27-29 august si au fost invitati speciali: Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate si vicepresedinte al Comisiei Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova si Maia Panjikidze, ministrul de externe al Georgiei.
Sursa: Agerpres