In fiecare an, la 9 mai, se serbeaza Ziua Europei, ramasa in istorie si sub numele de „Ziua Schuman”. La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state. Robert Schuman a fost in doua randuri presedinte al Consiliului de Ministri al Frantei si a exercitat si functia de presedinte al Parlamentului European, intre 1958-1960.
El a facut primul pas spre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana (UE). La doar cinci ani dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a propus crearea unei institutii europene care sa centralizeze si sa gestioneze productia de carbune si otel, in urma careia la 1 ianuarie 1952 a luat fiinta Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO). La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat nastere Comunitatea Economica Europeana, devenita Uniunea Europeana in urma intrarii in vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declaratia Schuman a stat la baza amplului proces de constructie a unei Europe unite.
Decizia serbarii anuale a Zilei Europei, la aceasta data, a fost luata de Consiliul European de la Milano, in 1985. In fiecare an delegatiile UE organizeaza, in cooperare cu ambasadele statelor membre din tarile-gazda, activitati pe tema Europa in lume — conferinte, concursuri, festivaluri de film si alte evenimente, pentru toate varstele. Actiunile dedicate sarbatoririi acestei zile continua pe tot parcursul lunii mai.
Exista o traditie ca in aceasta zi institutiile UE sa isi deschida portile pentru public. Parlamentul European si-a deschis portile pentru public in sediul de la Strasbourg la 4 mai iar la 17 mai urmeaza sa fie deschise in sediul de la Bruxelles. Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg poate fi vizitata pe10 mai.
In fiecare an, mii de oameni participa la vizite, dezbateri, concerte si alte evenimente, pentru a sarbatori Ziua Europei si pentru a afla mai multe despre UE. In Romania sunt organizate in Bucuresti si in alte orase ale tarii: concerte, expozitii de arta si fotografie.
Un eveniment inedit se va desfasura la metroul din Bucuresti. Cele 28 de statii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene in intervalul orar 16,00-19,00. Calatorii vor fi intampinati in statiile de metrou cu momente artistice de muzica si dans, vor putea vizita expozitii si vor avea ocazia sa participe la degustari de vinuri si alte specialitati. Pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucuresti. In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza o serie de evenimente dedicate informarii asupra diversitatii si unitatii Uniunii Europene.
Ziua Europei nu inseamna numai data de nastere a proiectului european ci si o zi a bucuriei de a fi impreuna, o zi a vointei de solidaritate, o zi a marii comunitati din care fac parte toti cetatenii Uniunii Europene.
Sursa: Agerpres