Ansamblul folcloric Mara al Centrului Cultural al municipiului Sighetu Marmatiei participa, in perioada 17-22 septembrie, la Festivalul International de Folclor „Przygoda I Przyjaciele”, care se va desfasura in localitatea Rybnik, Polonia. Turneul are ca obiectiv promovarea traditiilor si obiceiurilor populare din zona Maramuresului in strainatate, dar si promovarea patrimoniului cultural al Maramuresului prin retelele si comisiile internationale din care face parte, respectiv in cadrul evenimentelor la care participa; stimularea infiintarii de parteneriate si a participarii la programe de twinning (infratire).
Reprezentantii Centrului Cultural sighetean vor participa la realizarea unor parteneriate cu institutiile de invatamant din localitatea Rybnik, institutii implicate in organizarea festivalului. Ansamblul Mara va avea in componenta opt perechi de dansatori, sase instrumentisti dirijati de violonistul Mihai Chis si un grup folcloric de copii.
Ansamblul Mara s-a infiintat in anul 1968. De atunci, membrii ansamblului au castigat premiul Herder pentru folclor, Discul de aur si Colierul de argint la Dijon, Franta, numeroare titluri de laureat al concursurilor din tara si de peste hotare, a efectuat numeroase turnee in intreaga lume. La Ansamblul Mara au cantat mari artisti ai cantecului popular maramuresean: Ion si Stefan Petreus, Gheorghe Turda, Viorel Costin, Titiana Mihali, fratii Ion si Gheorghe Florea, Anuta Iusco, Anuta Tite, Adrian Benta, Mihai Chis, Nituca Iusco, Nutu Leordean si Ileana Matus,sotii Orza Petru Orza, sotii Anuta si Nicolae Tudorovici, Gheorghe Covaci Cioata etc.
Prof. Gheorghe Petrovai – coregraf a fost cel care a pus bazele Ansamblului Mara, au urmat Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ioan Ardeleanu Pruncu, Echim Vancea, Gheorghe Rednic–Ciombu si mai ales marele maestru coregraf Gavril Ghiur, sub conducerea caruia ansamblul a cunoscut cea mai inalta treapta a interpretarii artistice.
Sursa: Emm