Vezi VIDEO
Vorbe rautacioase si hori morosenesti s-au auzit aseara, 5 ianuarie, in ajun de Boboteaza, in satul Valeni, acolo unde coconii inca pastreaza traditia “Braicului”. Obiceiul este un joc al feciorilor care ies la petit, nu insa inainte de a se incalzi la foc, pe deal, cu horinca si ceterasi si a striga in gura mare, “din coasta, peste sat” ironii la adresa fetelor de maritat. Insotiti de muzicanti, ei merg la casele tinerelor, iar cele care s-au suparat pe strigaturile baietilor si nu ii primesc in case raman fara porti la curti. In gospodariile unde sunt primiti flacaii, petrecerile tin pana in zori.
„Braicu”, un obicei vechi in Maramuresul istoric, inca mai este pastrat de coconii valenarilor. In noaptea dinaintea Bobotezei, feciorii imbraca portul popular – cioarecii, gubele si cusmele din lana de oaie -, tocmesc muzicanti si se indreapta cu carutele spre un deal din sat unde se face un foc mare pentru „strigatu’ din coasta”.
“Traditia-i pastrata din mosi-stramosi si amu o venit vremea noastra sa o ducem mai departe. Ne-am adunat tat tineretu’”, a declarat Vasile Marginean, unul dintre coconii din Valeni
Baietii se impart in doua grupuri si striga ironii la adresa fetelor de maritat.
“Mai, braicule, mai!” – striga un grup de feciori. “Cine nu sa marita, mai?!” – raspunde celalalt. “Marie a lui Ciocotis ca lucra la magazin si-i mareata, mai!”- vine raspunsul coconilor.
Schimbul de replici este unul galagios, menit sa atraga atentia fetelor care urmeaza a fi petite. Rautatile baietilor nu sunt insa intotdeauna privite cu amuzament, astfel ca atunci cand ajung la casele tinerelor, coconii risca sa nu fie primiti in gospodarii.
“Io va dau o litara de horinca si va duceti p-aici incolo, in casa nu va las ca tare had ati strigat de fata mea”, le-a reprosat un gospodar coconilor veniti sa-i peteasca fata si care a ramas fara poarta la curte din acesta cauza.
“Daca fata nu ne-o vrut primi, i-am furat poarta, macar cu poarta sa ramanem daca nu ne-o lasat. I-o ducem si i-o ascundem, o luna, trei luni s-o caute”, a spus unul dintre feciori.
In casele unde sunt asteptati cu masa pusa si horinca, flacaii incing petreceri cu muzica si dans pana in zori.
Sursa: Vasile Dale