Vezi VIDEO
Baimarenii, iubitori ai traditiilor maramuresene vor putea participa, la sfarsitul acestei luni, la diferite actiuni organizate de Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Una dintre aceste actiuni este dedicata incondeierii oualor, actiune la care vor participa cele mai pricepute artiste din toate zonele Maramuresului.
In 2013, reprezentantii Muzeului de Etnografie si Arta Populara Maramures au pregatit trei actiuni dedicate Sarbatorilor Pascale. Toate vor avea loc la sfarsitul acestei lunii, dar cea mai importanta va fi in 25 aprilie, atunci cand vor fi prezente si cele mai iscusite femei care incondeiaza oua dupa traditia veche.
Primul eveniment va avea loc in data de 23 aprilie, odata cu deschiderea Muzeului Satului. „23 aprilie de data asta pica in post. Ca urmare a acestui fapt, manifestarile noastre vor fi un pic mai sobre. Colaboram foarte bine cu Ansamblul Folcloric Transilvania, care va veni la noi in ziua respectiva. Tot atunci va veni si corul din Sapaia, care va canta pricesne“, a aratat directorul institutiei, Gheorghe Robescu.
In aceeasi zi va avea loc si o expozitie-concurs, care practic va incheia un proiect demarat in urma cu un an si care va viza descoperirea „Celei mai mandre camesa din judetul Maramures“. Actiunea va avea loc la ora 12.00, dupa sfarsitul slujbei bisericesti.
Urmatoarea actiune va fi realizata in colaborare cu Facultatea de Litere din Baia Mare si va fi dedicata in principal tinerilor. „Va fi o actiune cu tematica pascala, dar care imbina teatrul cu poezia si asa mai departe. Deci, suntem siguri ca mai ales tinerii vor fi foarte multumiti de aceasta activitate“, a spus etnologul Janeta Ciocan.
Actiunile Muzeului de Etnografie si Arta Populara Maramures se vor incheia in data de 25 aprilie, cu ocazia organizarii celui mai amplu eveniment dedicat Sarbatorilor Pascale. „Vom avea o activitate care se desfasoara pe parcursul a doua sau trei ore, cu prezentarea unui film deosebit de frumos, etnologic. Este vorba de felul in care se incondeiaza ouale in mai multe zone, in cele patru zone etnografice ale judetului, cu aducerea creatoarelor, a celor care incondeiaza oua, in muzeul nostru. Cei care ne vor vizita vor putea vedea acea tehnica veche pe cale de disparitie“, a mai precizat Janeta Ciocan.
La toate actiunile muzeului intrarea va fi gratuita.
Sursa: Cosmin Carp