Vezi VIDEO
In ajunul sarbatorilor, in Maramures toata lumea se pregateste pentru a intampina Craciunul cu o haina noua. La mare pret sunt hainele populare denumite „gube”, „gubare”, „lecrece”, „tieptare” sau „cojoace”, in functie de zona. Ele tin de cald celor care pornesc la colindat pe ulitele satului in noaptea de Craciun. Putinii mesteri populari sunt luati cu asalt in aceste zile si nu-si mai vad capul de treaba.
Mestesugul de croitor a cam disparut in ultima vreme de prin satele maramuresene, iar cei care-l mai practica sunt varstinici si pot fi numarati pe degete. Unul dintre ei este Gheorghe Pop din Desesti, poreclit Uliu. El este celebru nu doar pentru „gubarele” sale, ci si pentru faptul ca pe cand era Petre Roman presedinte la PD i-a oferit mesterului pozitia de candidat la Senatul Romaniei. Gheorghe Pop a Uliului din Desesti croieste si coase „gubare” groase din lana, „panura” cum i se zice in Maramures, si „cioareci” pentru clientii din toate satele de pe Valea Marei. Vestit pentru priceperea sa, croitorul din Desesti are comenzi si din strainatate, iar cateva cojoace facute in acest an vor ajunge pana la Vatican.
Maramuresenii stiu ca meseriasul care face treaba buna trebuie cautat timp si dau comenzile pentru haine inca din vara. Cei mai multi vin cu panza gata tesuta si batuta la piua, tocmai buna de luat forma unui „gubar” alb ca spuma laptelui, cu borduri negre la buzunare si maneci pentru a se asorta dupa cusma din oaie, asa cum e datina. Preturile nu sunt nici mari, nici mici, un cojoc putand fi cumparat cu vreo 300 de lei. In satele de la poalele Gutaiului hainele populare au inca mare cautare si sunt purtate cu mandrie in zilele de sarbatoare. Vestit pentru priceperea de a coase haine cum se poarta prin sat de cand lumea, croitorul din Desesti are comenzi si din strainatate, iar cateva cojoace facute in acest an vor ajunge pana la Vatican.
Gheorghe a Uliului coase de vreo 40 de ani, dupa cum spune. Foarfeca si acul i le-a pus in mana un mos din sat, care l-a luat pe langa el de ucenic. Apoi, cand a fost destul de priceput, si-a amenajat propriul atelier si a facut mai intai papuci de casa, apoi gube, cioareci, pieptare pana i s-a dus vestea in tot Desestiul si apoi pe toata Valea Marei. Spune cu mandrie ca a imbracat tot Desestiul, iar acum a ajuns chiar sa exporte, pentru ca in afara comenzilor primite de la romanii stabiliti in afara tarii, mai are si cereri importante, nu cu multa vreme in urma croind cateva sute de papuci care au fost dusi in Franta.
Sursa: Alexandru Pintea
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult