Vezi VIDEO
Programele televizate nu i-au indepartat cu totul pe maramureseni de traditiile seculare, astfel incat si acum in satele traditionale se mai pastreaza obiceiul Viflaimului. Teatrul popular in care apar personajele biblice ce au legatura cu momentul Nasterii Domnului este prezentat in prima zi de Craciun dupa iesirea credinciosilor din biserica. In trecut, Viflaimul se juca inclusiv la 1 si 6 ianuarie.
Inspirat din literatura bisericeasca, creata pe marginea textelor biblice, „Viflaimul” pastreaza urmele colindatului cu masti, spectacolul fiind adesea precedat de o disputa dintre anul nou si cel vechi, epilogul luand locul unei urari. In spectacolul religios apar Fecioara Maria, Iosif, dar si alte personaje biblice ce amintesc de venirea pe lume a pruncului Isus.
“In satele din Romania si mai ales la noi in nordul tarii, Viflaimul era organizat in fiecare an, intotdeauna in 25 decembrie”, a aratat etnologul Janeta Ciocan.
Viflaimul se juca in unele sate maramuresene chiar si in primele zile ale lunii ianuarie. “Erau sate in care se juca si la 1 ianuarie sau in 6 ianuarie de Boboteaza. Si aceasta pentru ca in vechime, Craciunul si Anul Nou se serbau odata”, a precizat Janeta Ciocan.
Totusi, putine sunt localitatile Maramuresului in care mai este prezentat spectacolul, si datorita numarului mare de personaje, peste 20, dar si a pregatirilor minutioase care trebuie facute cu mult timp inainte.
Sursa: Camelia Tocaci