Vezi VIDEO
Sarmale in dovleac, dulceturi, compoturi sau muraturi preparate dupa retete „ca la mama acasa” au facut deliciul unei expozitii cu degustare organizata ieri, 21 noiembrie, in Baia Mare de femeile din Asociatia Producatorilor Agricoli Maramures (APA). Este al treilea an consecutiv in care femeile si-au demonstrat talentul de gospodine. Reprezentantele Asociatiei au avut cateva sfaturi si pentru tinerele din ziua de azi. Fetele au fost sfatuite sa nu renunte la traditie, aratand ca produsele preparate in casa sunt nu numai sanatoase, ci si gustoase.
Dupa ce au trudit in propriile gospodarii si s-au straduit sa puna pe iarna cat mai multe conserve din fructe sau legume, femeile din cadrul unei asociatii a producatorilor agricoli din Maramures si-au dat intalnire ieri, 21 noiembrie, in Baia Mare pentru a degusta din aceste bunatati. Ajuns la a treia editie, evenimentul a inclus o expozitie a produselor traditionale, dar si degustarea acestora. Produsele s-au dovedit a fi delicioase, mai ales ca au fost preparate dupa retete „ca la mama acasa”, folosindu-se fructe si legume ecologice, renuntandu-se la conservanti.
„Nu ma pot numi specialista, dar fac retete ca la mama acasa, nu folosesc conservanti, totul e natural. Ce am pregatit mai deosebit e o dulceata de coacaze, pe care am stors-o prin blender, un fel de dulceata, gem. Important e sa le faci cu dragoste, si nu pui decat fruct, nu le faci in cantitati sa le vinzi, sa pui tot felul de conservanti”, a declarat Rodica Babut, vicepresedinte al Clubului femeilor APA Transilvania.
Printre piesele de rezistenta ale expozitiei au fost sarmalele gatite in dovleac, insa la fel de cautate au fost dulceata de papadie, sau cea din ardei iute. Din meniu nu aveau insa cum sa lipseasca nici vinul sau tuica.
„Am venit cu muraturi, dulceturi, siropuri, magiunul de prune traditional si am mai adus un dovleac umplut cu sarmale. Se mananca in acelasi timp si dovleacul si sarmalele. O fac in special pentru invitati, pentru ocazii speciale. Sarmalele se prepara in mod traditional, fiecare cum prepara sarmalele acasa. Dovleacul se scobeste, se pune marar, cimbru, 2-3 linguri de ulei, se aseaza sarmalele in dovleac si se da la cuptor. Se foloseste in loc de oala. Dovleacul trebuie sa fie foarte copt si foarte dulce”, a spus o alta reprezentanta a clubului, Valerica Buda.
Gospodinele le-au sfatuit pe tinere sa lase la o parte comoditatea, pentru ca pot sa isi cucereasca viitorii parteneri de viata cu mancaruri preparate dupa retete traditionale. Nu degeaba se spune ca dragostea trece prin stomac.
„Eu as sfatui si tineretul aiesta sa invete sa-si puna produse. Nu cam vreu, saracele, numai face mami, face bunica. Si eu am doua fete casatorite, dar sunt gospodine si ele se ocupa cu asa ceva. Si sunt facute in casa, fara conservant, si sunt ecologice”, a precizat o alta reprezentanta, Rozalia Madaras.
Sursa: Camelia Tocaci