Vezi VIDEO
Dupa ce s-au pregatit timp de un an, un grup de 24 de coconi si cocoane din Desesti, elevi la scoala din localitate, imbracati in superbe costume populare autentice, au prezentat astazi, 5 decembrie, un inedit spectacol de folclor. Evenimentul a avut menirea de a pune in valoare traditiile si obiceiurile de nunta din zona Maramuresului istoric. Spectacolul face parte dintr-un sir de manifestari similare care se desfasoara in cadrul unui proiect finantat de guvernele din Islanda si din Norvegia. Suma care a fost pusa la bataie de cele doua guverne in scopul conservarii traditiilor populare “de pe Valea Marei” nu este deloc de neglijat, din cei 14.000 de euro, doar 1.700 de euro fiind asigurati de asociatia Femina din Desesti.
Asociatia “Femina” din Desesti a demarat anul trecut un proiect menit sa pastreze traditiile si obiceiurile de pe Valea Mara. In cadrul acestuia, 24 de copii talentati din Desesti au pregatit un spectacol de colinde pe care l-au prezentat astazi, 5 decembrie, pentru prima data in fata publicului. Imbracati in straie populare de sarbatoare, coconii au colindat cateva din cele mai cunoscute colinde de prin zona, dupa care, timp de 40 de minute, au demonstrat cum se desfasoara de la A la Z o nunta cu adevarat moroseneasca.
“Avand si calitatea de administrator de pensiune, m-am gandit ca ar fi foarte bine ca in satul nostru sa pastram traditiile care au mai ramas si asta mai ales pentru turistii care vin sa ne viziteze”, a spus Irina Oancea, organizatoarea acestui eveniment si responsabil de proiect.
Proiectul “Pastrarea traditiilor si obiceiurilor de pe Valea Mara” este in valoare de 14.000 de euro. Banii provin, in mare parte, de la guvernele norvegian si islandez, iar finantarea in cuantum de 1.700 de euro a fost asigurata de asociatia Femina din Desesti.
“Privim cu ochi buni aceste manifestari, pentru ca, pe langa conflicte politice si sociale, mai este nevoie ca in localitatile din Maramures sa se pastreze si traditia. Nu este normal sa plecam prin orase si tari straine si sa uitam cine suntem si cum suntem cu adevarat. Nu sunt impotriva modernismului, dar trebuie sa tragem un semnal de alarma, pentru ca, daca nu ne vom apleca si asupra acestor minuate obiceiuri, ele se vor pierde cu timpul si nu stiu daca le vom mai putea recupera vreodata”, a spus Gheorghe Bohotici, primarul comunei Desesti.
Spectacolul “coconilor din Desesti” va fi prezentat in mai multe localitati atat din Maramures, cat si din alte judete din tara.
Sursa: Calin Dragomir