Vezi VIDEO
Muzeul Satului din Baia Mare si-a redeschis astazi, 23 aprilie, portile pentru vizitatori. Momentul festiv a fost marcat printr-un program artistic sustinut de ansambluri folclorice si interpreti de muzica populara din judet. N-au lipsit nici mancarurile traditionale, din care au putut gusta toti cei care au trecut pragul institutiei muzeale.
In jurul gospodariilor de lemn de la Muzeul Satului a fost astazi, 23 aprilie, mare forfota. Oamenii au venit cu mic, cu mare sa se bucure de atmosfera rustica din jurul vechilor casute, care sunt o adevarata incantare pentru turisti, dar si pentru maramuresenii care isi aduc aminte cu nostalgie de viata traita la sat.
“Am venit cu fetita. Am auzit la radio ca este un eveniment si am venit cu fetita sa vada si ea ce se intampla pe aici. Am mai fost la bisericuta de sus, de pe deal. Mi-ar placea sa vin mai des si la bisericuta de pe deal, dar stau cam departe si nu pot intotdeauna”, a spus una dintre vizitatoare, Rodica Farte.
O alta maramureseanca, Ileana Pasca, a marturisit ca “ne-o placut, e foarte frumos. In traditia aceasta ne-am nascut. Eu am o varsta, dar speram sa se revina la traditie”.
Momentul redeschiderii Muzeului Satului a fost marcat printr-un program folcloric sustinut pe scena special amenajata in curtea unor gospodarii din lemn. N-a lipsit nici dantul la sura. “Noi venim de zece ani, avand aici o casa. Noi am dotat-o si in fiecare an venim de Sfantu Gheorghe la «dantul la sura». Dupa ce se termina activitatea din centrul satului va voi invita la noi, la dant la sura. Noi avem cinci ansambluri de copii si adulti in comuna Recea si traditia e la ea acasa”, a declarat directorul Caminului Cultural din Recea, Rodica Babut.
Atmosfera traditionala a fost intregita de bucatele preparate de gospodine. Meniul a fost unul atractiv, care nu i-a lasat indiferenti pe cei care au pasit astazi, 23 aprilie, in Muzeul Satului. “Am preparat gulas din carne de mielut, sarmalute, tocanita de carne cu tocana noastra traditionala. Este lume destula. Vin sa vada spectacolele si ce se intampla la noi. Au gustat si, dupa cum vedeti, asteapta fiecare sa ia cate o bucata de ceva”, a afirmat una dintre gospodine, Ludovica Ungur.
In Muzeul Satului din Baia Mare exista 21 de gospodarii din diferite zone ale judetului. “Noi avem 21 de gospodarii aici in acest spatiu de aproximativ 7 hectare, ceva mai putin de 7 hectare, si 54 de obiective de arhitectura”, a declarat directorul Muzeului Satului, Gheorghe Robescu.
Autoritatile baimarene au aratat ca isi doresc ca in viitor sa faca demersuri pentru a imbunatati imaginea institutiei muzeale. “Aici suntem intr-un spatiu sacru, este poate unul dintre cele mai sacre spatii ale municipiului Baia Mare. De aici Baia Mare isi trage seva pentru cel mai important lucru. Este acea fibra a dacilor liberi din care ne tragem toata forta si energia. Imi doresc foarte mult ca acest spatiu sacru sa fie mult mai frumos pus in evidenta si, cu siguranta, impreuna cu domnul director, cu colegii lui, cu CJ sa putem face un parteneriat pentru a-l aduce in adevarata lumina si sub ochii celor care doresc sa se inspire din fiecare lucru, din fiecare piatra si din fiecare bucata de lemn care a creat acest spatiu si care ne arata cine suntem noi”, a precizat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Muzeul Satului ramane deschis pana la finele lunii octombrie. Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9.00 si 18.00, insa in zilele de sambata si duminica, programul poate fi prelungit pana la ora 20.00, in functie de solicitarile venite din partea vizitatorilor.
Sursa: Camelia Tocaci